Ilustračá foto: Unsplash

Bacillus cereus môže kontaminovať rôzne potraviny, ak sa po tepelnej úprave dlhodobo ponechajú pri izbovej teplote

V Nemecku zomrela 46-ročná žena tri dni po tom, ako navštívila taliansku reštauráciu, kde si s priateľkou objednali tortellini. Obe ženy pocítili nevoľnosť, pričom jedna z nich zomrela. Na zdravotné problémy sa sťažovali aj iní hostia, ktorí si v rovnakých dňoch objednali to isté jedlo, informuje Bild.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa predbežných zistení by príčinou mohla byť otrava jedlom spôsobená syndrómom vyprážanej ryže, ktorý vyvoláva patogén Bacillus cereus. Tento syndróm sa spája so zlým skladovaním škrobnatých potravín, ako sú ryža či cestoviny. Prejavuje sa príznakmi ako vracanie, hnačka a bolesti brucha.

Nebezpečný patogén

Bacillus cereus môže kontaminovať rôzne potraviny, ak sa po tepelnej úprave dlhodobo ponechajú pri izbovej teplote, čo vytvára priaznivé podmienky na jeho rozmnožovanie, informuje Štátna veterinárna a potravinová správa. „Bacillus cereus je v prírode veľmi rozšírený mikroorganizmus a jeho spóry sú dokázateľné v širokom spektre potravín. Bežne sa nachádza v pôde, na zelenine, v mnohých surovinách i upravených potravinách.“

Riziko otravy je najvyššie pri konzumácii jedál, ktoré boli nesprávne uskladnené. Ide najmä o dusené, varené a pečené pokrmy, ktoré by sa pri izbovej teplote nemali nechávať dlhšie ako 2 hodiny, píše TA3. U detí sú príznaky často závažnejšie.

Uložiť článok

Najnovšie články