Foto: Vývar s knedlíkmi blodpalt, Ville Siliämaa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Koľko z nich by ste ochutnali?

Ktoré európske jedlá by ste mali obísť na dovolenke oblúkom? Prezradí vám to hodnotenie samotných ľudí, ktorí vybrali, ktoré európske pokrmy patria k tým najhorším. Rebríček priniesol renomovaný portál Taste Atlas.

Na prvom mieste sa ako najhoršie jedlo v Európe umiestnili fínske knedličky blodpalt. Blodpalt je laponská pochúťka, ktorú si viete doma vyrobiť zo sobej krvi a jačmennej múky. Dnes sa na výrobu používajú iné druhy zvieracej krvi. Jedlu neprilepšila ani bohatá nutričná hodnota či fakt, že knedličky sa občas naplnia restovanou cibuľou a slaninkou. Nájdete ich ako súčasť vývarov v laponskej a vo švédskej kuchyni.

Zvieracia krv, želatína, či varená ovčia hlava

Druhé nelichotivé miesto v rebríčku patrí islandskej pochúťke hákarl. Ide o údené žraločie mäso, ktoré prechádza trojmesačným procesom fermentácie a piatimi mesiacmi sušenia. Pokrm obsahuje vysoké množstvo amoniaku, ktorý je pre ľudské telo toxickou látkou. Konzumácia vysokého množstva môže spôsobiť problémy s trávením, útočí tiež na centrálny nervový systém. Pokrm sa podáva v žuvacej, jemnej bielej či červenkastej forme, väčšinou s miestnou liehovinou brennivínom.

Foto: Hákarl, Xfigpower, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Bocadillo de sardinas, španielska bageta s koriandrom a konzervovanými sardinkami stojí v rade ako tretie najmenej obľúbené jedlo v Európe. Štvrtým jedlom v poradí je tradičný krétsky šalát aginares salata. V šaláte nájdete artičoky potreté citrónom, ochutené horčicou, kôprom, cesnakom, olivovým olejom a iným korením.

V zozname sa ďalej umiestnili londýnske tradičné úhory v želatíne. Bylinkový mix temžských úhorov s priehľadným želé určite nesadne každému.

Švédi sa po krvavých knedličkách objavujú v rebríčku ešte raz, a to vďaka pochúťke kronor, pizze plnenej hamburgermi a hranolčekmi. Aby sme boli úprimní, predstava takéhoto obeda po ťažkej noci neznie úplne najhoršie.

Tabuľku dopĺňajú Nóri s varenou ovčou hlavou (správne, s celou hlavou), známy írsky krvavý puding či želatínový dezert z Británie. Na desiatom mieste sa nachádza poľská czernina, octová polievka s kačacou a husacou krvou, ktorá sa podáva so sušeným ovocím. Za zmienku z prvej stovky určite stojí poľská jahodová polievka, česká rybacia polievka, či maďarská držková.

Slováci sa v rebríčku neobjavili ani raz. Pokiaľ vás však zaujíma, ktoré slovenské jedlá považujú ľudia za tie najhoršie, nezabudnite si otvoriť tento článok.

Takto vyzerá celý rebríček:

  1. Blodpalt: laponské krvavé knedličky
  2. Hákarl: islandské fermentované žraločie mäso
  3. Bocadillo de sardinas: bageta s koriandrom a sardinkami
  4. Aginares salata: krétsky šalát s artičokmi
  5. Londýnske úhory so želatínou
  6. The Kronor: pizza plnená hamburgerom a hranolčekmi
  7. Nórska varená ovčia hlava
  8. Írsky krvavý puding
  9. Želatínový dezert z Británie
  10. Czernina: poľská octová polievka s kačacou krvou
Uložiť článok

Najnovšie články