Slovenská klasika, ktorá najlepšie chutí na jarmokoch či vinobraniach zaujala svet. Gastronomický magazín Taste Atlas zverejnil rebríček najlepších európskych pochutín. Zemiakové placky sa objavili na prvom mieste.
Prestížny portál placky predstavuje ako chuťovku, ktorá pozostáva z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. „Smažia sa na panvici do zlatohneda a zvyčajne sa podávajú ako hlavné jedlo spolu s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom,“ uvádza Taste Atlas.
Ďalšie miesta v TOP 5
Na druhom mieste sa objavila kepta duona, pochutina z Litvy. Pozostáva z plátkov ražného chleba, ktoré sú opečené do chrumkava. Bežne sa podáva v baroch s pivom.
Portugalsku sa ušlo tretie mieste. Petiscos je pochúťka, ktorú bežne jedávajú so šalátom z chobotnice, s kuraťom, či napríklad so slimákmi v cesnakovom vývare.
Na štvrtom mieste sa objavilo chačapuri z Gruzínska. Je to vlastne syrový chlieb, ktorý možno označiť aj za najznámejšie tamojšie jedlo. Pridáva sa naň tavený syr, vajcia a maslo.
Na piatom mieste sú Španieli s ich croquetas de jamón — sú to malé nezvyčajné španielske placky. Skladajú sa z chrumkavého vonkajšieho obalu a krémového vnútra. Španielsko bodovalo aj ďalej, patrí mu ôsme miesto s jedlom, ktoré má názov pincho de tortilla. Ide o tradičné predjedlo či barové občerstvenie. Na desiatom mieste sú aj tradičné španielske krokety.
Hodnotili tisícky gurmánov
Šieste miesto obsadilo Taliansko s ich pochúťkou Pantzerotti. Bulz je pochúťka z Rumunska, ktorej patrí siedme miesto. Na deviatom je pitarakia, špecialita gréckeho ostrova Milos.
Zoznam zostavili na základe hodnotenia tisícov gurmánov. Dáta zbierali do 15. júla 2023. Za ten čas zaznamenali 16 775 odpovedí, z ktorých vyhodnotili 11 430 ako legitímnych.
Nahlásiť chybu v článku