Každodennú konzumáciu mnohých druhov ovocia či zeleniny vám odporučí azda každý lekár. Vďaka nim do nášho organizmu dostávame veľké množstvo prospešných živín a tiež vitamínov či minerálov, čo ho v konečnom dôsledku robí zdravým. Avšak, aby sme si zdravie udržali, je potrebné tieto produkty pred konzumáciou aj umyť. A tu môže nastať problém.
Ovocie a zelenina sú špinavé
Tejto téme sa na portáli The Conversation venovala vo svojom článku mikrobiologička Primrose Freestoneová z anglickej Leicesterskej univerzity.
Poznamenala, že približne polovica prípadov otravy jedla pochádza z nedostatočne umytého ovocia či zeleniny. Faktom je, že keď sa potraviny pestujú na otvorenom priestranstve, sú prirodzene vystavované znečisteniu, ktoré na ne môže preniesť hmyz či vtáky, a tak môžu takéto produkty okrem špiny niesť stopy baktérií, vírusov, plesní, či pesticídov.
Aj pri samotnom balení produktov sa môže ovocie či zelenina kontaminovať. Ich dôkladné umývanie by tak malo byť neoddeliteľnou súčasťou prípravy pred konzumáciou.
Freestoneová poznamenáva, že v prvom rade by ste si mali umyť ruky, aby ste samotné produkty nekontaminovali. Ten najjednoduchší a najlepší spôsob je využiť prúd tečúcej studenej vody. Pomocou vody a trenia rúk umývajte povrch ovocia či zeleniny, až kým sa nejaví čistý. Ak sa ich chystáte pred umývaním namočiť, použite čistú misku a nie drez.
Ocot či sóda bikarbóna nie sú potrebné
Produkty neumývajte saponátom, pokiaľ nie je na to vyslovene určený. Aj ten ale potom musíte dôkladne zmyť.
Freestoneová sa pozrela aj na častý internetový trend umývania octom či sódou bikarbónou. Pri octe odporúča použiť pomer 1:2 a namočiť ovocie či zeleninu na dve či tri minúty. Potom ich treba opláchnuť v studenej vode. Nevýhodou je, že kyselina octová môže zmeniť chuť a štruktúru najmä pri mäkkých daroch prírody.
Pri sóde bikarbóne sa ukázalo, že roztok pripravený z približne gramu sódy na deci vody zastavuje rast choroboplodných zárodkov na čerstvom ovocí či zelenine. 15-minútové namáčanie zase ukázalo efektívne odstránenie stôp pesticídov. Opäť aj tu môže dlhé namáčanie zmeniť chuť či štruktúru.
Jeden z výskumov na jablkách ukázal, že namáčanie v sóde bikarbóne oproti umývaniu v studenej vode bolo prakticky rovnako účinné pri odstránení pesticídov z povrchu.
Pesticídy ale prenikajú aj do potravín, aj keď nedávna štúdia na jablkách ukázala, že odstránením šupky sa dokáže výrazne znížiť ich množstvo. Avšak tým sa prichádza aj o cenné živiny a navyše, množstvá pesticídov v potravinách sú kontrolované, aby neprekračovali stanovené limity.
Podľa Freestoneovej je najlepšie použiť prúd čistej studenej vody a v použití octu či sódy bikarbóny nevidí žiadnu veľkú výhodu.
Dlho a dôkladne
Dôležitá je podľa nej dĺžka čistenia. Pri paradajkách odporúča asi 30 sekúnd a trieť ich rukami. Pri zelenine ako sú šalát, kel, kapusta brokolica či karfiol odporúča rozdeliť zeleninu na listy či ružičky a tie každé umyť trením rukami pod tečúcou vodou po dobu 1 minúty. Pri šaláte odporúča vyhodiť poškodené vonkajšie listy. V prípade umývania tvrdej zeleniny, napríklad zemiakov či tekvice je dobré si zobrať na pomoc kefku.
Prakticky pri všetkom ovocí či zelenine Freestoneová uvádza dobu až 1 minútu umývania s použitím rúk. Pri mäkkom ovocí odporúča, aby sa umývalo až tesne pred konzumáciou, keďže voda zvyšuje riziko hnitia. Ak ale nejakú potravinu, napríklad šalát nebudete jesť hneď, treba ho vysušiť a skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
V závere svojho článku upozorňuje, že žiadna metóda na 100 % nezaručí odstránenie všetkých choroboplodných zárodkov. Tým sa dá predísť jedine varením, keď teplota potraviny presiahne aspoň 60 stupňov Celzia.
Nahlásiť chybu v článku