Foto: Tamara Stohlová

Po prvýkrát na Slovensku zavádza štátna vysokoškolská jedáleň možnosť pravidelného a plnohodnotného vegánskeho stravovania. Pre toto odvážne rozhodnutie sa rozhodla po spolupráci s vášnivou vegánskou kuchárkou v rámci projektu Neposlušné varenie.

Jedáleň Venza prichádza s novinkou v podobe čisto rastlinných jedál na začiatku akademického roka v spolupráci s vegánkou a aktivistkou za lepšie životné prostredie, Tamarou Stohlovou, ktorá projekt realizovala ako súčasť svojho štúdia na Sokratovom inštitúte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jeme priveľa živočíšnych potravín. Málokto si uvedomuje, aký dopad má tento životný štýl na našu planétu, na naše zdravie a na podmienky, v ktorých sú zvieratá chované,“ vysvetľuje autorka iniciatívy dôvody, pre ktoré jedáleň s ponukou zaradenia vegánskych jedál oslovila. „Primárnym cieľom iniciatívy nie je, aby sa ľudia stali vegánmi. Ak však majú chuť prispieť k udržateľnosti či ohľaduplnosti obsahom svojich tanierov, nič im v tom už nebráni.

Foto: Tamara Stohlová

Študenti žijúci vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, najväčšom ubytovacom zariadení na Slovensku, sa môžu tešiť na rôznorodú ponuku rastlinných jedál. „Mnoho ľudí si myslí, že variť vegánsky je nudné, drahé a náročné na čas. My chceme ukázať, aké jednoduché a chutné to v skutočnosti môže byť,“ vysvetlila ďalej autorka iniciatívy. Nová ponuka bude zahŕňať vegánske obmeny domácich jedál, sýte šaláty, cestoviny, tortilly, ázijské špeciality a mnoho ďalšieho.

Foto: Tamara Stohlová

O chutnosti a jednoduchosti príprav rastlinných jedál sa mohol presvedčiť aj samotný personál jedálne, ktorý bol spočiatku voči iniciatíve skeptický. „Rastlinná strava vo mne vyvolávala vždy skôr averziu, no vďaka tejto spolupráci som zistil, že dobre pripravené rastlinné jedlá môžu byť naozaj vynikajúce,“ vyjadril sa jeden zo zamestnancov jedálne.

Foto: Tamara Stohlová

Štátna jedáleň Venza tak nasleduje trend vegánstva a rastlinnej stravy, ktorý sa stáva čoraz populárnejší napríklad aj medzi športovcami, ako sú hokejista Zdeno Chára či triatlonista Richard Varga. Jedáleň touto iniciatívou urobí ústretový krok voči vegánom, ktorých je práve medzi študentmi a mladými ľuďmi žijúcimi v Bratislave najviac.

Foto: Tamara Stohlová

Iniciatívu oficiálne spustí 24. septembra o 11:00 ochutnávkou vegánskych jedál. Jedáleň je prístupná aj pre širokú verejnosť.

Uložiť článok

Najnovšie články