Vedeli ste, že mesiac november je zasvätený vegánstvu? Nie každý má však vnútornú silu a chuť presedlať na takýto radikálny spôsob stravovania. Ale ak ste sa doposiaľ vysmievali tým, ktorí sa poctivo vyhýbali mäsu a dokonca aj mliečnym výrobkom, možno vám (aspoň na chvíľu), zamrzne úsmev na tvári. Nová štúdia preukázala, že vegánska strava má na náš organizmus skutočne pozitívne účinky. Milovníci zeleniny a ovocia predsa len žijú dlhšie.
Určite by ste aj vy na počkanie z vrecka vytiahli zopár príbehov, ktoré odporujú tomuto tvrdeniu. Možno aj váš dedko sa dožil úctyhodného veku, a to napriek tomu, že žil na tlačenke a údeninách. Môže to tak byť, ale aj v tomto prípade podľa vedcov platí, že výnimka potvrdzuje pravidlo.
Vegánsky spôsob života sa u nás často stretáva s nepochopením. Mnohí dokonca nadávajú priaznivcom tohto naozaj vyhraneného životného štýlu. Viete si však predstaviť, že by ste zo svojho jedálnička vylúčili nielen konzumáciu mäsa, ale dokonca aj konzumáciu mlieka, syrov, vajíčok či medu? Vegánstvo vychádza z filozofie, ktorá vylučuje konzumáciu akéhokoľvek produktu zo živočíchov, a tak ani včelí med nie je výnimkou.
Toto všetko ušetrí vegán len počas jedného dňa. Grafika, ktorá určite stojí za pozornosť
Happy #WorldVeganDay 🌿🌱 Even if you ate vegan for one day you could save… pic.twitter.com/0BB5IeDVfZ
— Kate Blacker (@kateblacker11) November 1, 2017
Voda, pšenica, emisie, lesy či jedno zvieratko. Aj kvôli ochrane životného prostredia a našej planéty, čoraz viac ľudí presedláva na vegánstvo. Viacerí vegáni tvrdia, že tento životný štýl im vyhovuje. Nepociťujú únavu, majú viac energie a najmä ich tráviaci systém nie je zaťažený niekoľkohodinovým trávením mäsových produktov. Zdá sa, že aj vedcov zaujala táto skupina, pretože sa pustili do vypracovania rozsiahlej štúdie, ktorú publikovali vo vedeckom časopise JAMA Internal Medicine Journal.
„Každé trojpercentné zvýšenie kalorického príjmu z rastlinných proteínov, redukuje riziko úmrtia až o 10 percent, pričom u srdcovo-cievnych ochoreniach je toto riziko znížené až o 12 %,“ dočítame sa v štúdii. A 10 či 12 % už nie je zanedbateľná hodnota. Samozrejme, platí to aj naopak. Zvýšenie živočíšnych proteínov o 10 % vedie k dvojpercentnému zvýšeniu riziku úmrtia, pri srdcovo-cievnych ochoreniach sa riziko zvýši až o 8 %. Naozaj teda nie je mäso pre nás tá najväčšia výhra?
Nositeľka Nobelovej ceny, Elizabeth Blackburn, uvádza, že vegánska diéta môže aktivovať gény, ktoré slúžia ako prevencia pred rakovinou
Nobel prize winner, Elizabeth Blackburn discovered that a vegan diet turns on genes that help in preventing cancer. #WorldVeganDay pic.twitter.com/c3J7ZsvxYp
— Nat Geo India (@NatGeoIndia) November 1, 2017
Štúdia, ktorej výsledky sa naozaj oplatí vziať k srdcu
V zahraničí sa čoraz viac ozývajú hlasy, ktoré sa snažia dokázať, že vegánstvo nie je len výmyslom ľudí, ktorí nevedia, čo s voľným časom. Mnohí športovci ukazujú, že pre nárast svalovej hmoty nepotrebujete konzumovať živočíšne bielkoviny a mnohé produkty sa vyrábajú aj vo verzii pre vegánov. Kedysi naši predkovia konzumovali mäso len výnimočne. Žili väčšinou na zemiakoch, kapuste či strukovinách. Mäso bolo naozaj iba počas najväčších sviatkov. Dnes mäso konzumujeme takmer denne. Možno naozaj stojí za to ho aspoň občas obmedziť.
Pozri aj: Ako bude vyzerať svet do roku 2050? Toto sú udalosti, ktoré zmenia náš svet od základov
unilad.co.uk
Nahlásiť chybu v článku