Ilustračné foto: Freepik

Nová vedecká štúdia rozhodne nepoteší mäsových gurmánov.

Toto je koniec nedeľných rezňov, vedci vypočítali, koľko mäsa by sme mali zjesť za týždeň. Nová štúdia prináša konkrétne číslo, ktoré je podstatne nižšie ako množstvo, ktoré ľudia zvyknú bežne konzumovať. 

Pozrite si naše najnovšie video, článok pokračuje pod ním ↓

Koľko mäsa je ešte „v pohode“? A kedy už prekračujeme hranicu, po ktorej planéta plače a naše telo protestuje? Vedci to teraz spočítali a výsledok vás možno prekvapí. Ak ste ten typ, ktorý musí mať každý deň na obed mäso, máme pre vás zlú správu.

Na hovädzie mäso ani nemyslite

Tím environmentálnych expertov z Technickej univerzity v Dánsku zistil, že zlatá stredná cesta pre naše zdravie aj planétu je len 255 gramov mäsa týždenne, čo sú približne len dve kuracie prsia, alebo pár plátkov bravčového mäsa, ako informoval Sciencealert. Pre porovnanie, priemerný Európan zje 6- až 10-násobne viac.

Dokonca červené mäso, najmä to hovädzie, je podľa vedcov absolútny environmentálny „red flag“. Chov kráv totiž nie je náročný len na priestor, vodu a krmivo, ale tieto zvieratá produkujú aj poriadne silné skleníkové plyny, ktoré doslova dusia našu planétu.

Ilustračné foto: Freepik

Vedci však v rámci štúdie , ktorá je publikovaná v časopise Nature Food, zdôraznili, že zdravá a udržateľná strava nemusí byť extrémna, pretože súčasťou udržateľného jedálnička môže byť aj biele mäso, ryby, vajcia a syr, samozrejme, v primeranom množstve.

Tieto zistenia teda neznamenajú, že máte konzumovať už len zeleninu, tofu a sóju. Kľúčová je rovnováha a uvedomelý výber. Preto si nabudúce pri nákupe mäsa spomeňte na tých 255 gramov, planéta a vaše telo sa vám určite poďakujú.

Uložiť článok

Najnovšie články