Nachádza sa vo veľkom množstve balených potravín, podľa vedcov však nie je taká neškodná, ako sme si pôvodne mysleli. Konzervačná látka nisin má škodlivý vplyv na prospešné baktérie v našom tele a tým pádom aj negatívny vplyv na celkové zdravie. Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej v odbornom časopise ACS Chemical Biology.
Ide o jednu z najčastejšie používaných konzervačných látok, ktorú podľa TN Nova výrobcovia používajú napríklad pri balených údeninách, syroch a mnohých iných potravinách, aby predĺžili ich životnosť.
Nie je taký neškodný, ako sa zdalo
Nisin, takzvané lantibiotikum, ktorého cieľom je zabíjať potenciálne nebezpečné patogény v potravinách, sa používa bežne, dodnes však odborníci vedeli len málo o tom, ako vplýva na ľudský organizmus. Nová štúdia pod vedením Zhenruna J. Zhanga však priniesla informácie, ktoré sú pomerne znepokojivé.
Vedci preukázali, že lantibiotiká síce majú schopnosť ničiť potenciálne nebezpečné patogény v potravinách, zároveň však útočia na naše spriatelené baktérie. „Táto štúdia je jednou z prvých, ktorá ukázala, že črevné baktérie sú citlivé na lantibiotiká. Niekedy dokonca citlivejšie než patogény,“ povedal Zhang.
Zároveň upozornil, že by sme mali byť obozretní a hľadať spôsoby, ako sa vyrovnať s negatívnym vplyvom týchto látok na naše zdravie, pretože úlohu priateľských baktérií v našich črevách by sme nemali podceňovať.
Nahlásiť chybu v článku