Našťastie, takáto bolesť vždy po niekoľkých sekundách pominie. Zamysleli ste sa však už niekedy nad tým, čo presne nepríjemný pocit spôsobuje? Ak ešte nie, vedci pre vás majú zaujímavé odpovede, ako aj radu, ako sa bolesti zbaviť.
Pri jedení zmrzliny vás môže prekvapiť nepríjemná bolesť
Ak máte citlivé alebo poškodené zuby a napijete sa niečoho studeného, môže vás prekvapiť extrémne nepríjemná bolesť, píše portál Science Alert. Až doteraz však vedci nevedeli, čo presne bolesť spôsobuje. Konečne sa im však podarilo nájsť vinníka, a to proteín s názvom TRPC5.
Proteín sa nachádza v zubných bunkách, ktorým sa hovorí odontoblasty. Tie sú okrem iného zodpovedné napríklad za tvar zubov. Teraz sa však vedcom podarilo zistiť, že slúžia aj ako senzory reagujúce na chlad, informuje štúdia publikovaná v časopise Science Advances.
Vďaka týmto zisteniam môžu odborníci vytvoriť nové spôsoby liečby, a to najmä pre ľudí s hypersenzitivitou na chlad. Tú môže spôsobiť zubný kaz, erózia ďasien spôsobená vekom, ale napríklad aj chemoterapia. Jednou z možností liečby sú špeciálne žuvačky alebo pásiky, ktoré sa budú môcť aplikovať priamo na dentín.
Zaujímavé je, že nie každý človek v sebe má proteín TRPC5. To znamená, že zuby niektorých ľudí jednoducho na chlad reagovať nemusia. Okrem toho, podarilo sa zistiť, že vďaka špecifickým chemikáliám je možné receptor zablokovať.
Už stáročia sa na liečbu zubov používa klinčekový olej
Proteín TRPC5 sa nenachádza len v zuboch. Vedcom sa podarilo zistiť, že sa nachádza aj v iných miestach v tele, kde taktiež upozorňuje na chlad a následne spúšťa biologické reakcie. Vedcov však v tomto momente viac zaujíma výskyt daného proteínu v zuboch. S neliečenými zubnými kazmi a s citlivými zubami totiž žijú milióny ľudí po celom svete.
Vedeli ste však, že s týmto problémom vám do istej miery môže pomôcť klinčekový olej? Ten sa na liečbu boľavých zubov používa už stáročia. Jeho hlavnou účinnou zložkou je eugenol, ktorý zhodou okolností proteín TRPC5 blokuje. Aj keď je ale klinčekový olej účinný, vedci varujú, že nie je trvalým riešením. Tým, že sú naše zuby citlivé na chlad, sa nás telo snaží na niečo upozorniť. Napríklad na kaz, ktorý je nutné riešiť čo najskôr, aby nedošlo k zhoršeniu poškodenia zubov.
Štúdium ľudských zubov je mimoriadne náročné a niektoré výskumy trvajú aj desiatky rokov. Zuby totiž neboli stvorené tak, aby sa dali poľahky nakrájať na ultratenké pásiky a skúmať pod mikroskopom. Nový objav však dodáva vedcom nádej. Dúfajú, že efektívny liek na citlivé zuby sa podarí nájsť už čoskoro.
Nahlásiť chybu v článku