foto: eatsxm.com

Ako si správne vyberať exotické ovocie?

Keď prechádzame v supermarkete cez oddelenie ovocia a zeleniny, často nás zaujmú aj rôzne exotické plody. Mnohí z nás máme radi ich zaujímavú a netradičnú chuť a nezanedbateľný je tiež aj obsah rôznych vitamínov či antioxidantov. Keďže sa ale s týmito plodinami často nestretávame, môžeme sa pri ich kúpe pomýliť a ovocie, ktoré si domov donesieme, nespĺňa naše očakávania. Tomu je ale teraz navždy koniec.

Článok pokračuje pod videom ↓

 Granátové jablko

Pixabay
  • Kôra jablka by mala byť červená až tmavočervená, bez tmavých škvŕn, ktoré symbolizujú hnitie.
  • Zrelé granátové jablko je ťažšie ako nezrelé, preto pri výbere dvoch jabĺk rovnakej veľkosti, vyberajte to ťažšie. Má v sebe viac šťavy.
  • Granátové jablko by malo byť pri stlačení tvrdšie a pružné, nie mäkké.
  • Vnútro kalichu jablka by nemalo byť zelené, to signalizuje, že jablko nie je dozreté.

Ananás

Pixabay
  • Ananás by nemal príliš voňať. To signalizuje jeho prezretie.
  • Ak stlačíte ananás a zanecháva jamku, potom je prezretý. Zelená koža zase signalizuje, že ovocie je nezrelé. Pri výbere voľte taký plod, ktorý má rovnomernú farbu a nemá tmavé škvrny.
  • Listy ananásu vhodného na konzumáciu sú zelené a na konci mierne zvädnuté. Ak list chytíte a dá sa vytrhnúť, znamená to, že ananás je vhodný na konzumáciu.

Mango

Pixabay
  • Mango môže byť rôznych rozmanitých farieb. U niektorých odrôd sa teda nedá orientovať podľa farby. Jediným ukazovateľom sú tmavé škvrny na koži. Ak ich tam je niekoľko, znamená to, že ovocie je zrelé a vhodné na konzum.
  • Tvrdé mango je nezrelé. Zrelé mango je na stlačenie mäkké, no zase ak je príliš mäkké a koža sa stlačením poškodí, to poukazuje na to, že je prezreté.
  • Zrelé mango má sladkú a mierne ihličnatú arómu, ktorá je výraznejšia pri stopke.

Pomelo

Pixabay
  • Pomelo môže byť viacerých farieb. Škvrny nehovoria nič o zrelosti či nezrelosti plodu. Ani tvar nehrá rolu. V závislosti na odrode môže byť krásne guľaté, alebo hruškovitého tvaru.
  • Pomelo by malo byť ťažké. Čím je ťažšie, to znamená, že je v ňom viac šťavy.

Papája

Pixabay
  • Hlavným znakom zrelosti je žltá farba kože. Zelená je charakteristická pre nezrelé plody, aj keď je pravda, že v ázijskej kuchyni sa používa niekedy práve zelená papája.
  • Zrelé plody majú jednotne sfarbenú kožu, no dávajte si pozor, ak je papája príliš mäkká. V prípade, že koža je správne sfarbená, ale na stlačenie je tvrdá, znamená to, že papája je nezrelá.
  • Malé tmavé bodky nemajú žiadny negatívny vplyv, no ak sú väčšie, znamená to, že plod je prezretý.

Marakuja

Pixabay
  • Zrelé plody marakuje, u nás známej ako mučenka či passion fruit, by mali mať vráskavú kožu. Hladká koža je znakom nezrelosti, ale ak chcete marakuju konzumovať až o niekoľko dní, potom vyberajte práve plody s hladkou kožou.
  • Plody majú fialovú alebo žltú farbu. Zelená farba znamená, že plod bol zozbieraný ešte pred dozretím.
  • Vyberajte plody, ktoré sú ťažšie.

Avokádo

Pixabay
  • Zrelé avokádo môže byť hnedé, alebo sýto zelené, v závislosti na odrode.
  • Ak zatrasiete avokádom a vo vnútri kôstka hrká, vtedy viete, že avokádo je zrelé.
  • Mierne zatlačte na avokádo aby ste zistili, či sa vytvorí jamka. Ak áno, tak potom je avokádo zrelé.

Pozri aj: Viete, ako vyzerá vaše obľúbené ovocie vo svojom prirodzenom prostredí? Pozrite si tieto fascinujúce fotografie

brightside.me
Uložiť článok

Najnovšie články