Keď prechádzame v supermarkete cez oddelenie ovocia a zeleniny, často nás zaujmú aj rôzne exotické plody. Mnohí z nás máme radi ich zaujímavú a netradičnú chuť a nezanedbateľný je tiež aj obsah rôznych vitamínov či antioxidantov. Keďže sa ale s týmito plodinami často nestretávame, môžeme sa pri ich kúpe pomýliť a ovocie, ktoré si domov donesieme, nespĺňa naše očakávania. Tomu je ale teraz navždy koniec.
Článok pokračuje pod videom ↓
Granátové jablko
- Kôra jablka by mala byť červená až tmavočervená, bez tmavých škvŕn, ktoré symbolizujú hnitie.
- Zrelé granátové jablko je ťažšie ako nezrelé, preto pri výbere dvoch jabĺk rovnakej veľkosti, vyberajte to ťažšie. Má v sebe viac šťavy.
- Granátové jablko by malo byť pri stlačení tvrdšie a pružné, nie mäkké.
- Vnútro kalichu jablka by nemalo byť zelené, to signalizuje, že jablko nie je dozreté.
Ananás
- Ananás by nemal príliš voňať. To signalizuje jeho prezretie.
- Ak stlačíte ananás a zanecháva jamku, potom je prezretý. Zelená koža zase signalizuje, že ovocie je nezrelé. Pri výbere voľte taký plod, ktorý má rovnomernú farbu a nemá tmavé škvrny.
- Listy ananásu vhodného na konzumáciu sú zelené a na konci mierne zvädnuté. Ak list chytíte a dá sa vytrhnúť, znamená to, že ananás je vhodný na konzumáciu.
Mango
- Mango môže byť rôznych rozmanitých farieb. U niektorých odrôd sa teda nedá orientovať podľa farby. Jediným ukazovateľom sú tmavé škvrny na koži. Ak ich tam je niekoľko, znamená to, že ovocie je zrelé a vhodné na konzum.
- Tvrdé mango je nezrelé. Zrelé mango je na stlačenie mäkké, no zase ak je príliš mäkké a koža sa stlačením poškodí, to poukazuje na to, že je prezreté.
- Zrelé mango má sladkú a mierne ihličnatú arómu, ktorá je výraznejšia pri stopke.
Pomelo
- Pomelo môže byť viacerých farieb. Škvrny nehovoria nič o zrelosti či nezrelosti plodu. Ani tvar nehrá rolu. V závislosti na odrode môže byť krásne guľaté, alebo hruškovitého tvaru.
- Pomelo by malo byť ťažké. Čím je ťažšie, to znamená, že je v ňom viac šťavy.
Papája
- Hlavným znakom zrelosti je žltá farba kože. Zelená je charakteristická pre nezrelé plody, aj keď je pravda, že v ázijskej kuchyni sa používa niekedy práve zelená papája.
- Zrelé plody majú jednotne sfarbenú kožu, no dávajte si pozor, ak je papája príliš mäkká. V prípade, že koža je správne sfarbená, ale na stlačenie je tvrdá, znamená to, že papája je nezrelá.
- Malé tmavé bodky nemajú žiadny negatívny vplyv, no ak sú väčšie, znamená to, že plod je prezretý.
Marakuja
- Zrelé plody marakuje, u nás známej ako mučenka či passion fruit, by mali mať vráskavú kožu. Hladká koža je znakom nezrelosti, ale ak chcete marakuju konzumovať až o niekoľko dní, potom vyberajte práve plody s hladkou kožou.
- Plody majú fialovú alebo žltú farbu. Zelená farba znamená, že plod bol zozbieraný ešte pred dozretím.
- Vyberajte plody, ktoré sú ťažšie.
Avokádo
- Zrelé avokádo môže byť hnedé, alebo sýto zelené, v závislosti na odrode.
- Ak zatrasiete avokádom a vo vnútri kôstka hrká, vtedy viete, že avokádo je zrelé.
- Mierne zatlačte na avokádo aby ste zistili, či sa vytvorí jamka. Ak áno, tak potom je avokádo zrelé.
brightside.me
Odporúčané články
Prvý test vodíkovej bomby: Ivy Mike bol 1000-krát silnejší ako bomba v Hirošime, ostrov Elugelab sa v sekunde vyparil
Opustený poklad Bratislavy: V nenápadnej lokalite chátra nacistická vila. Ukrýva záhadný trezor, aj podzemné priestory
V Bratislave zaplatia aj 15 800 eur, v tomto meste nemôžu predávať punč. Takýto je prenájom stánkov na vianočných trhoch
V SND mala dostať stopku opera uznávanej režisérky: Dôvodom má byť zobrazovanie lesbických scén, dielo takto hrajú už sto rokov
Kričal, že nechce zomrieť a vbehol do lesa: Zmiznutie Larsa Mittanka v Bulharsku sledujú milióny ľudí, hľadajú ho už 10 rokov
Spala som v kapsule veľkej len 90 cm za 28 eur: Celú noc ma budili nepríjemné zvuky a spravila som veľkú chybu
Kovačič o projekte 360°: Meno jedného z prvých diskutujúcich majú už potvrdené, tento hosť zavíta do úvodnej debaty
Megaprojekt stál 20 miliárd. Letisko, ktoré je svetovým unikátom, sa však už čoskoro môže stať minulosťou
Najnovšie články
Knihy od interez.sk
Nahlásiť chybu v článku