Budúcnosť však nie je možné predpovedať, a tak je lepšie pripraviť sa na všetko. Práve nad tým, ako prežiť vojnu, sa zamýšľajú aj vedci. Prišli na to, že týchto 8 potravín sa radí medzi superpotraviny, takmer vôbec sa totiž nekazia. Dôležité je najmä skladovanie.
Med
V roku 2015 sa vedcom podarilo nájsť v jednej z egyptských hrobiek 3 000 rokov starý med a ešte stále bol jedlý. Ako je to možné? Vďaka nízkemu obsahu vody a vysokému obsahu cukru v ňom neprežijú takmer žiadne baktérie. Okrem toho, rastu baktérií bráni aj malé množstvo peroxidu vodíka. Aj keď po otvorení fľašky med mení farbu a podobu, po nahriatí nadobúda svoje predošlé vlastnosti. Aj keď spracovaný a zavretý med vydrží dlhšie, konzumovať sa dá aj roky po otvorení.
Sušené strukoviny
Aj v tomto prípade je dôležité správne spracovanie a skladovanie a podobne ako v prípade medu, sušenie strukovín zabezpečuje, že v nich klesne hladina vody a stúpne hladina cukru, vďaka čomu sa im vyhýba pleseň aj baktérie. V suchom stave vydržia celé roky, keď sa k nim však dostane voda, je potrebné ich skonzumovať do niekoľkých mesiacov.
Sójová omáčka
Ani sójová omáčka sa nepokazí len tak ľahko, najmä v prípade, ak je skladovaná pri správnej teplote. Vďaka vysokému obsahu soli a iným vlastnostiam sa pokazí najskôr vďaka plesni, inak vám však na polici vydrží aj roky.
Ocot
Vzhľadom na to, že na fermentáciu octu sa využíva skupina baktérií Acetobacter, iná baktéria sa v ňom len tak ľahko neudrží. Biely ocot vydrží nezmenený v podstate neobmedzenú dobu, zatiaľ čo iné druhy octu, môžu zmeniť farbu a môžu v nich vzniknúť usadeniny. Ich kvalita sa tým však nijako nezmení.
Biela ryža
Aj ryža potrebuje na skladovanie isté podmienky, je však konzumovateľná celých 30 rokov. Dôležitá je nízka teplota a nízka hladina kyslíka. Je pravda, že sa hovorí, že hnedá ryža je zdravšia ako biela, tá tak dlho nevydrží a ak začne zapáchať, mali by ste ju jednoznačne vyhodiť a už nekonzumovať.
Horká čokoláda
Vďaka tomu, že čokoláda obsahuje aj mlieko, si odborníci nie sú celkom istí, ako dlho vydrží bez závad. Horká čokoláda môže vydržať aj viac ako dva roky. Ak ide o čokoládu so skutočne vysokým podielom kakaa, tá vydrží ešte dlhšie. Dôležité je opäť najmä skladovanie. Suché a chladné miesto, ideálne bez prístupu kyslíka. Priznajme si však, že v bežnej domácnosti čokoláda väčšinou nevydrží ani dva týždne.
Cukor a soľ
Väčšina potravín s dlhou trvácnosťou má vysoký obsah soli alebo cukru, tie z nich vytiahnu vodu a zabránia množeniu baktérií. Práve preto sa cukor a soľ využívajú aj na konzervovanie potravín, ako napríklad rôznych druhov mäsa či džemov. Pokiaľ sú cukor a soľ skladované na suchom mieste a bez pridaných látok, vydržia neobmedzene dlho.
Aká najstaršia potravina sa nájde u vás? Podeľte sa s nami v komentároch.
sciencealert
Nahlásiť chybu v článku