ementaltit-770x404

Pixabay

Syry patrí medzi najobľúbenejšie potraviny. Ako dobre ich však poznáte?

Po svete existuje stovky druhov syrov. Niektoré sú výhradne lokálne, iné, dá sa povedať, že dobyli svet. Pravdou ale je, že syry boli sú a aj budú obľúbené u mnohých gurmánov, ktorí nedajú dopustiť na ich textúru, vôňu či chuť. Ako dobre poznáte syry vy? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa vám tento kvíz páčil, vyskúšajte aj ďalšie v našej sekcii.

1 / 10

Z akej krajiny pochádza syr ementál?

svg%3EPixabay

Asi najznámejší syr na svete pochádza z kopcovitej oblasti Emmental tvoriacej údolie rieky Emme v švajčiarskom kantóne Bern.

2 / 10

Z akého mlieka je vyrábaná pravá mozzarella z talianskej Kampánie?

svg%3EPixabay

Mozzarella je mäkký syr z talianskej Kampánie. Mozzarella s chráneným označením z tohto regiónu sa vyrába z byvolieho mlieka.

3 / 10

Aký syr nemôže chýbať v lahodnom dezerte tiramisu?

svg%3EPixabay

Aj keď variácií na tiramisu existuje niekoľko, v tradičnej verzii sa používa mascarpone.

4 / 10

Ktorý z týchto syrov zreje dlhšie?

svg%3EPixabay

Kým Grana Padano zreje približne 9 mesiacov, pri parmezáne je to minimáne 1 a pol roka.

5 / 10

Ktorý z týchto syrov patrí do slovenského zoznamu chránených zemepisných označení výrobkov v systéme Politika kvality EÚ?

svg%3EUnsplash

Syry s chráneným zemepisným označenim sú: Klenovecký syrec, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Slovenský oštiepok, Tekovský salámový syr, Zázrivský korbáčik, Zázrivské vojky a Oravský korbáčik.

Kvíz pokračuje pod reklamou
6 / 10

Čím je zvláštny syr Casu marzu pochádzajúci zo Sardínie?

svg%3EPixabay

Casu marzu v preklade znamená doslova zhnitý, či pokazený syr. Je to syr, ktorého základom je známy syr Pecorino. Čo je na ňom pozoruhodné je to, že obsahuje živé larvy hmyzu – červy. Tie mu dodávajú zvláštnu chuť a jemnosť.

7 / 10

Z akého ostrova pochádza grécky syr halloumi?

svg%3EPixabay

Halloumi je polotvrdý syr vyrábaný prevažne na Cypre, odkiaľ sa traduje, že aj pochádza. Je vhodný na opekanie alebo grilovanie, lebo sa nerozteká.

8 / 10

Ktorý z týchto syrov nie je plesňový?

svg%3EPixabay

Gouda je polotvrdý syr z provincií Zuid-Holland a Utrecht v Holandsku. Na rozdiel od gorgonzoly či Brie v ňom či na ňom pleseň nenájdete (ak áno, tak je pokazený 🙂 )

9 / 10

Z akej krajiny pochádza Eidam?

svg%3EPixabay

Eidamský syr je tvrdý lisovaný syr s prírodnou kôrou. Pôvodne pochádza z holandského mesta Edam.

10 / 10

V čom sa zásadne líšia syry Roquefort a Niva?

svg%3EUnsplash

Aj keď odborníci na syry vidia mnohé rozdiely medzi Roquefortom a Nivou, najvýznamnejší rozdiel je v použitom mlieku. Na Roquefort sa používa iba ovčie mlieko od konkrétneho plemena, pri Nive sa používa kravské mlieko. Veľké rozdiely sú, samozrejme, aj v procese výroby, zrenia či konzistencii.

Uložiť článok

Najnovšie články