Vianoce bez každoročných medovníkov? To snáď nie je ani možné… Už či ich pekávate sami doma, ste zásobovaní starou mamou, alebo ich chodíte nenápadne...

Vianoce bez každoročných medovníkov? To snáď nie je ani možné… Už či ich pekávate sami doma, ste zásobovaní starou mamou, alebo ich chodíte nenápadne vyjedať ku kamarátom, jednoznačne táto sladkosť ku vianočnému času patrí. Ak ste ich už piekli a nepoznáte žiadne finty na to, aby ste nemuseli čakať aspoň nejaký ten týždeň, kým zmäknú, je možno najvyšší čas si najbližší víkend oddýchnuť pri pečení tejto medovej dobroty.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že korene medovnikárstva siahajú až do 14. storočia? Ku nám sa medovníky dostalo až okolo 17. st. Najdôležitejšie na medovníkoch je cesto, v ktorom samozrejme med nemôže byť len tak hocijaký a nemôže byť nahradený cukrom. A najlepšie na tom je, že sa fantázii medze nekladú a keď si dáte záležať, môžete vytvoriť aj hotové umelecké diela.

Na základný recept budete potrebovať:

3 vajcia (+ 1 vajce navyše na záver na potretie medovníkov)

1 hrnček práškového cukru

4 lyžice medu

3 hrnčeky hladkej múky

1 lyžička sódy bikarbóny

1 lyžička mletej škorice, trocha rozomletých voňavých klinčekov a anízu (alebo perníkové korenie)

4 lyžice roztopeného masla

a prípadne nejaké oriešky

Postup:

Zmiešame 3 vajíčka s preosiatym práškovým cukrom (všetky sypké veci je dobré preosiať), pridáme zohriaty med a dobre znova premiešame. Pridáme korenie, alebo teda škoricu, klinčeky a aníz, hladkú múku a sódu. Nakoniec pridáme už len roztopené maslo a vypracujeme cesto.

Cesto odložíme na 24 hodín do chladu.

Predtým, ako budeme s cestom pracovať, je fajn si ho nechať chvíľu postáť v izbovej teplote a trocha ho ešte premiesiť. Vyvaľkáme na približne 0,5 mm hrubé cesto a vykrajujeme ľubovoľnými formičkami. Ak chceme, pridáme na vrch oriešok.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C na vymastenom plechu alebo papieri na pečenie. Hneď po upečení potrieť vyšľahaným vajíčkom, prípadne zdobíme bielkovou polevou (rozšľahané bielko, 150 g preosiaty práškový cukor a trocha citrónovej šťavy).

Uložiť článok

Najnovšie články