Pravdepodobne to používate každý deň, no možno ani netušíte, čo sa v tom ukrýva. Vedci upozorňujú na miesto v kuchyni, ktoré je pre baktérie doslova rajom. Nový výskum totiž odhalil, že jedno kuchynské zariadenie, ktoré vlastní takmer každá domácnosť, môže predstavovať vážne riziko pre zdravie.
Myslíte si, že vaša kuchyňa je čistá len preto, že pravidelne umývate riad a kuchynskú linku? Vedci majú pre vás studenú sprchu. Nová štúdia ukázala, že jedno z najväčších rizík pre zdravie sa nachádza práve tam, kde si každé ráno pripravujete svoj obľúbený nápoj, ako upozornil web TN, s odvolaním sa na vedeckým časopis Nature.
Toto je najšpinavšia časť kuchyne
Podľa vedcov je najšpinavšia časť kuchyne kávovar, konkrétne nádržka na vodu. Dôvod je veľmi jednoduchý — vlhko a teplo. Presne tie podmienky, ktoré vytvárajú ideálne prostredie pre baktérie a plesne. A keďže ju mnohí zabúdajú čistiť, dokáže sa zmeniť na hotové laboratórium pre nepozvaných mikroskopických hostí.
Vedci dokonca identifikovali viac ako 20 druhov baktérií, ktoré sa v kávovaroch bežne vyskytujú. Pričom najčastejšie išlo o druhy, ktoré môžu spôsobovať infekcie močových ciest či žlčníka, ale aj rôzne zápaly v tele.
Takto tomu zabránite
Dá sa tomu však veľmi jednoducho predísť. Podľa odborníkov by ste po každom použití kávovaru mali vyliať zvyšnú vodu, zároveň nechať nádržku otvorenú, aby vyschla a aspoň raz týždenne ju dôkladne vyčistiť.
Takže nabudúce, keď si budete pripravovať kávu, spomeňte si, že čistý kávovar znamená aj zdravé telo.
Nahlásiť chybu v článku