Určite sa medzi vami nájde kopec takých, ktorí nedajú dopustiť na čerstvé, voňavé a chrumkavé rožky.

Možno ste ich ako menší tiež dokázali zjesť aj len tak. Bez všetkého. Je tak? Po príchode domov z obchodu len tak pomizli… Skúste si ich upiecť doma! Recept zvládne ktokoľvek, tak hor sa do toho. Potešte rodinu či priateľov jednohubkami.

Pozrite si naše najnovšie video, článok pokračuje pod ním ↓

Na 20 rožkov budete potrebovať:

1 kg hladkej múky

1 kocku droždia (niekto používa kocku droždia na polovičné množstvo múky, a teda aj polovicu rožkov)

650 ml mlieka

1 ČL soli

2 ČL cukru

trochu oleja

a žĺtko na potretie

Postup:

Ako sme už spomínali, nie je to žiadna veda. Prvé, čo budeme potrebovať, je kvások, ktorý spravíme z teplého mlieka, droždia a cukru. V dostatočne veľkej miske zmiešane dokopy najskôr suché veci, a to múku (môže byť fajn ju najskôr preosiať, aby ste sa vyhli nechceným hrčkám) a a soľ, kde pridáme kvások a trochu oleja.

Vypracujeme, vymiesime cesto, ktoré by malo byť vláčne, hladké a hlavne by sa nemalo lepiť. Keď dosiahnete požadovanú konzistenciu, nechajte ho ešte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Rozdeľte cesto na 20 častí a vytvorte z nich guličky, aby sa lepšie vaľkali. Guličky z cesta zakryte a nechajte ešte trocha podkysnúť približne 20 minút.

Najlepšie sa vám s nimi bude pracovať, ak ich vyvaľkáte do oválu alebo trojuholníka a zrolujete podľa obrázku.

Rožky pripravené na pečenie poukladáme na vymastený plech, zakryjeme celofánom a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom už stačí len potrieť žĺtkom (kto nechce, samozrejme nemusí) a dať do rúry vyhriatej približne na 220 stupňov. Stačí im 12-15 minút, keď budú hotové, určite to zbadáte. A zacítite.

Dobrú chuť!

Uložiť článok

Najnovšie články