Používate pri umývaní riadu kuchynskú špongiu? Po prečítaní tohto článku si to možno rozmyslíte. Tento nenápadný pomocník je totiž rajom pre baktérie a môže ukrývať viac mikróbov ako vaša toaleta.
Kuchynská špongia je jedným z najpoužívanejších nástrojov v domácnosti na umývanie riadu. Hoci na prvý pohľad vyzerá neškodne, v skutočnosti je ideálnym miestom pre rast baktérií, ako píše BBC. Jej vlhká štruktúra a prítomnosť zvyškov jedla vytvára dokonalé prostredie pre mikroorganizmy, z ktorých niektoré môžu predstavovať zdravotné riziko.
Špongia je raj pre baktérie
Výskum mikrobiológa Markusa Egerta odhalil, že použitá kuchynská špongia môže obsahovať až 362 druhov baktérií s hustotou dosahujúcou 54 miliárd baktérií na centimeter štvorcový. Čo je porovnateľné s množstvom baktérií v ľudskej stolici.
Síce nie všetky baktérie sú nebezpečné, niektoré však môžu byť potenciálne škodlivé, najmä pre ľudí s oslabenou imunitou.
Medzi identifikované baktérie patria druhy príbuzné tým, ktoré spôsobujú infekcie. Problémom je aj fakt, že čistenie špongie — napríklad ohrievaním v mikrovlnnej rúre alebo oplachovaním horúcou vodou, môže selektovať odolnejšie baktérie, ktoré sa potom môžu ďalej množiť.
Je používanie špongie pre naše zdravie škodlivé?
Väčšina baktérií v kuchynskej špongii nie je škodlivá, no ak sa do nej dostanú patogénne baktérie, ako napríklad salmonela, ich rast je podporený ideálnymi podmienkami. Podľa Egerta, tieto baktérie sa v špongii množia, zatiaľ čo v kefách na umývanie riadu prežívajú oveľa kratšie.
Ak používame kontaminovanú kuchynskú špongiu, baktérie sa môžu preniesť na taniere, príbory či pracovné dosky. To môže zvýšiť riziko infekcie, najmä v domácnostiach s malými deťmi, so staršími ľuďmi, alebo s osobami s oslabenou imunitou.
Je však dôležité spomenúť, že žiadna z baktérií, ktoré Egert pri svojom výskume na kuchynskej špongii našiel, nie je spojená s otravou jedlom alebo vážnou chorobou.
Takto môžete minimalizovať riziko
Ak nechcete úplne zanevrieť na používanie kuchynskej špongie, existuje niekoľko spôsobov, ako minimalizovať riziko. Prvou možnosťou je častá výmena špongie — aspoň raz za týždeň.
Rovnako podstatné je aj správne skladovanie. Špongiu by sme nemali nechávať v dreze, pretože je dôležité, aby medzi používaním vyschla.
Minimalizovať riziko môže pomôcť aj používanie dezinfekčných prostriedkov pri umývaní riadu. Prípadne môžete špongiu vymeniť za kefu, ktorá obsahuje menej baktérií a zároveň aj rýchlejšie schne.
Nahlásiť chybu v článku