Ako informuje portál euractiv.sk podľa Envirostratégie 2030, ktorej autorom je ministerstvo životného prostredia, sa navrhuje, aby supermarkety a reštaurácie mali zakázané vyhadzovať potraviny. Zákaz nie je ale vyslovený explicitne, no vyplýva to z navrhovaných riešení.
„Slovensko do roku 2030 obmedzí produkciu potravinového odpadu. Reštaurácie a supermarkety budú povinné potraviny ďalej využiť, napríklad darovať charite nezávadné potraviny,“ píše sa v dokumente zverejnenom na začiatku septembra.
Za tento cieľ sa postavilo aj ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré súhlasí so znižovaním potravinového odpadu a tiež navrhuje potraviny, ako napríklad nepredaný chlieb, aby obchodné reťazce ponúkali na kŕmne účely.
Koniec minimálnej trvanlivosti
V stratégii je tiež uvedené, ako by malo Slovensko predchádzať v tvorbe potravinového odpadu. Jedno z riešení je povinnosť potraviny ďalej využiť. To znamená, že ak potraviny už nie sú vhodné na konzumáciu, majú sa kompostovať či inak zhodnotiť. Tak, ako je to aj v iných krajinách EÚ, malo by byť takéto potraviny možné predávať v špeciálne vyhradených predajniach.
Ďalej sa stratégia venuje aj označeniu minimálna doba trvanlivosti, ktorá zvyšuje produkciu potravinového odpadu. Mnohé produkty sú totiž aj po jej uplynutí stále vhodné na konzumáciu. Preto by malo ostať iba označenie „spotrebujte do“.
Nahlásiť chybu v článku