Ako si pripravujete svoju kávu? Máte radi silnú, čiernu, alebo skôr preferujete kávu s mliekom? Podľa nového výskumu, ak máte radšej čistú čiernu kávu, je väčšia pravdepodobnosť, že máte psychopatické sklony. Samozrejme, berte túto štúdiu s rezervou. Ak pijete čiernu kávu, neznamená to hneď, že máte za sebou vraždu susedky a že ste teda psychopat.
Vedci sa pozreli na chuťové preferencie vzorke 500 ľudí. Zistili, že tí, ktorí majú radi čistú chuť kávy, majú väčšie sklony k sadizmu, narcizmu a k psychopatii.
Táto štúdia, ktorá bola zverejnená v denníku Appetite, bola robená na univerzite v Innsbrucku v Rakúsku. Hlavný psychológovia, ktorí sa na nej podieľali, boli Christina Sagioglou a Tobias Greitemeyer. Pre účely štúdie, museli účastníci hodnotiť podávané jedlo a nápoje na škále od 1 po 6, ktoré boli buď sladké, slané, horké alebo kyslé. Tieto výsledky boli nasledovne porovnávané s výsledkami, ktoré účastníci získali v osobnostnom teste.
V rámci testov osobnosti sa skúmala hlavne agresivita. Poznáte to. Klasické odpovede, ako veľmi sa stotožňujete s daným tvrdením ako napríklad: „Ak by bola na vašu stranu vyvolávaná neustála provokácia, boli by ste schopný túto osobu fyzicky napadnúť? Ďalej sa skúmala miera manipulácie, stabilita, či je daný človek introvert alebo extrovert, neurotik, alebo naopak, či je prívetivý, citlivý a podobne.
Posledný test spočíval v hodnotení toho, ako dokážete „bojovať“ s bolesťou. Či ste schopný mučiť iných ľudí, spôsobovať im bolesť, ba dokonca či si pri filme prehrávate niektoré brutálne scény. Prekvapivé bolo, že zistili súlad medzi chuťami a vlastnosťami. Ľudia, ktorí majú väčší sklon k agresivite mali radšej horkú chuť, ktorú majú napríklad káva, tonik, pivo, alebo aj reďkovka. To znamená, že ak máte radi svoju kávu bez cukru a mlieka, preferujete skôr horkú chuť.
Naopak, ak máte radi kávu s cukrom a mliekom, preferujete sladkú chuť a ste skôr láskavá a súcitná povaha.
Štúdia osobností s chuťovými preferenciami nie je žiadnou novinkou v oblasti psychológie. Aj v predchádzajúcich výskumoch sa potvrdilo, že ľudia, ktorí majú nechuť k horkej chuti, sú skôr emočne citliví oproti ľuďom, ktorí preferujú horkosť a sú viac či menej nestabilnej povahy.
Je dôležité si uvedomiť, že naša chuť je ovplyvnená aj prostredím, v ktorom sme vyrastali, poprípade spoločnosťou, v ktorej sa pohybujeme. Výskumníci tiež zistili, že ľudia veľmi subjektívne definujú, čo je pre nich horká chuť. Okrem toho, štúdia neprišla na to, čo spôsobuje vzájomný vzťah medzi horkou chuťou a mierou agresivity. Keďže každá vedná disciplína napreduje a neustále sa vyvíja, je len otázkou času, kedy odborníci zodpovedajú otázky, na ktoré momentálne nemajú odpovede. Akú kávu máte radi vy? Ja s mliekom a medom, takže si zrejme môžem vydýchnuť.
Nahlásiť chybu v článku