Foto: pexels

Kým medzi slovenskými reštauráciami sú bezklietkové záväzky novinkou, pri potravinárskych reťazcoch ide už o bežnú súčasť politiky spoločenskej zodpovednosti.

Prvé slovenské reštaurácie prijali záväzok ukončiť používanie klietkových vajec. Doteraz pritom túto snahu prezentovali len potravinárske reťazce a hotely.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aktuálne sa však pre tzv. bezklietkovú politiku rozhodli bratislavské podniky 1. Slovak pub, Kláštorný pivovar, Bratislavská reštaurácia Flagship a Kaviareň F. X. Messerschmidta, ako aj stupavská reštaurácia spojená s farmou – Biofarma Príroda. Ako ďalej informuje združenie Humánny pokrok, klietkové vajcia úplne prestanú používať od augusta tohto roka.

Tri milióny sliepok žije v klietkovom chove

Foto: pexels

„Stanú sa tak priekopníkmi bezklietkových štandardov v slovenskom reštauračnom sektore a prispejú k ukončeniu klietkového chovu, v ktorom žijú na Slovensku stále takmer tri milióny sliepok,“ dodáva združenie. Podľa jeho predsedu Martina Smreka si ľudia čoraz väčšmi uvedomujú, aký dopad majú ich voľby na životy sliepok, a zodpovednosť v tomto smere chcú vidieť aj u firiem.

„Sme preto veľmi radi, že prvé záväzky chrániť sliepky prichádzajú už aj od popredných reštaurácií. Ich rozhodnutie prijať bezklietkový záväzok je výborným krokom a nastavuje nové štandardy gastro služieb na Slovensku, ktoré budú čoskoro nasledovať aj ďalšie reštaurácie,” uviedol.

Kým medzi slovenskými reštauráciami sú bezklietkové záväzky novinkou, pri potravinárskych reťazcoch ide už o bežnú súčasť politiky spoločenskej zodpovednosti. Záväzok nepoužívať klietkové vajcia najneskôr od roku 2025 majú takmer všetky veľké reťazce.

Uložiť článok

Najnovšie články