Prvé slovenské reštaurácie prijali záväzok ukončiť používanie klietkových vajec. Doteraz pritom túto snahu prezentovali len potravinárske reťazce a hotely.
Aktuálne sa však pre tzv. bezklietkovú politiku rozhodli bratislavské podniky 1. Slovak pub, Kláštorný pivovar, Bratislavská reštaurácia Flagship a Kaviareň F. X. Messerschmidta, ako aj stupavská reštaurácia spojená s farmou – Biofarma Príroda. Ako ďalej informuje združenie Humánny pokrok, klietkové vajcia úplne prestanú používať od augusta tohto roka.
Tri milióny sliepok žije v klietkovom chove
„Stanú sa tak priekopníkmi bezklietkových štandardov v slovenskom reštauračnom sektore a prispejú k ukončeniu klietkového chovu, v ktorom žijú na Slovensku stále takmer tri milióny sliepok,“ dodáva združenie. Podľa jeho predsedu Martina Smreka si ľudia čoraz väčšmi uvedomujú, aký dopad majú ich voľby na životy sliepok, a zodpovednosť v tomto smere chcú vidieť aj u firiem.
„Sme preto veľmi radi, že prvé záväzky chrániť sliepky prichádzajú už aj od popredných reštaurácií. Ich rozhodnutie prijať bezklietkový záväzok je výborným krokom a nastavuje nové štandardy gastro služieb na Slovensku, ktoré budú čoskoro nasledovať aj ďalšie reštaurácie,” uviedol.
Kým medzi slovenskými reštauráciami sú bezklietkové záväzky novinkou, pri potravinárskych reťazcoch ide už o bežnú súčasť politiky spoločenskej zodpovednosti. Záväzok nepoužívať klietkové vajcia najneskôr od roku 2025 majú takmer všetky veľké reťazce.
Nahlásiť chybu v článku