http://www.albero.sk/kuchyne-a-jedalneStáva sa, že sa do reštaurácie vyberieme spravidla vtedy, keď máme chuť na niektoré z jedál pripravené profesionálnymi kuchármi a naservírované, ako na obrázkoch kulinárskych časopisov. Ako sa však hovorí, nie je všetko zlato, čo sa blyští.
Odborníci na hygienu a dokonca aj samotní šéfkuchári radia, že presne tieto druhy jedál, by ste si v reštauráciách radšej nemali objednávať, ak sa chcete vyhnúť prípadným ťažkostiam. Nie na každý kúsok mäsa sa dá dozerať 12 hodín denne a takisto nikto nevie zaručiť, že aj ryba od najspoľahlivejšieho dodávateľa bude naozaj celkom čistá.
Prepečené steaky
Renomovaný americký šéfkuchár Anthony Bourdain poukázal na častú konzumáciu príliš prepečeného a niekedy až tvrdého mäsa. Čerstvé mäso by podľa neho, kuchári nikdy nepripravili prepečené. Iba ak…? Iba ak by sami vedeli, že s týmto kúskom niečo nie je v poriadku. Z tohto dôvodu odporúča šéfkuchár takéto mäso radšej vrátiť a ďalší steak si už v danom podniku neobjednávať.
Sushi z lososa
Milovníci sushi pozor. Šéfkuchár Hank Scrampton zasa vyhlásil, že sushi vyrobené zo sladkovodného lososa, nie je vždy vhodné na konzumáciu. Dôvodom je, že tieto druhy pokrmu predstavujú priaznivé prostredie pre množenie parazitov. Dôvod na paniku však nie je taký veľký, ako by sa mohol zdať. Ak je mäso pred úpravou zmrazované, je možné, že škodlivé organizmy v mäse zahynú. Ak by to však takto nebolo, potom je sushi pre človeka nebezpečné. Ak preto nemáte istotu, akú rybu jete, radšej si sushi v reštauráciách neobjednávajte.
Vegetariánske jedlá
Anonymný prieskum kuchárov v Spojených štátoch Amerických vykonaný spoločnosťou Food Networrk Magazine ukázal, že až 15% zúčastnených respondentov poukázalo na nezhodu skutočného obsahu vegetariánskeho jedla s tým, čo bolo uvedené v jedálnom lístku. Presvedčení vegetariáni by si mali dávať pozor, pretože aj v dnešnej dobe je až zarážajúco veľa kuchárov, ktorí do vegetariánskeho jedla omylom pridajú kúsok mäsa či slaniny. Niekedy to vôbec nemusíte zbadať. Vegetariánske jedlá si preto pripravujte radšej doma.
Ľadový šalát
Človek nikdy nevidí ľudí, ktorí pracujú v reštauráciách za dverami kuchyne. Hlavným nebezpečenstvom ľadového šalátu je množenie baktérií. Vlhké listy tohto druhu šalátu sú pre baktérie doslova živnou pôdou. Takýto šalát si radšej pripravujte doma a v reštaurácii sa mu oblúkom vyhnite. Kuchári si totiž často nedávajú tú námahu a háklivý ľadový šalát s jeho listami, prilepenými jeden k druhému jednoducho neumývajú. Pri ostatných šalátoch takéto riziko nehrozí, pretože listy majú od seba zvyčajne oddelené.
Chlieb
Chlieb v reštauráciách nie je pravidlom, no v podnikoch, kde ho podávajú, by ste si mali dať pozor. Práve v dôsledku nedostatočnej spotreby tohto druhu jedla, dávajú starší chlieb do mikrovlnky zohriať, aby budil dojem čerstvosti. V tuhšom chlebe už však môžu prebiehať rôzne chemické procesy, od počiatočnej neviditeľnej plesne až po hnilobné procesy z kvasníc.
Ryby v pondelok
Podľa Anthonyho Bourdaina väčšina podnikov kupuje ryby na víkend. Spravidla vo štvrtok, alebo v piatok, preto v pondelok o čerstvosti nemôže byť ani reči. Rybie mäso ostane čerstvé maximálne tri dni. Ak ho tepelne upravujete alebo zamrazujete po uplynutí tejto doby, riskujete naozaj všeličo. Ak si chcete dať v reštaurácii v pondelok na obed rybu, dobre to zvážte. Zďaleka nemusí ísť o čerstvý kúsok.
Ustrice
Reštaurácie, ktoré sa nešpecializujú na plody mora a podávajú ustrice, by sme mali podľa šéfkuchárov obchádzať. Staršie ustrice totiž môžu ľahko spôsobiť otravu jedlom. Preto ich jedzte len v takých podnikoch, kde máte istotu, že vaše jedlo bude naozaj čerstvé.
Nie všade varia dobre
Základným pravidlom je podľa šéfkuchára z New Yorku Michaela Armstronga, jesť v reštaurácii také jedlo, na aké sa podnik špecializuje. Málokedy môžete očakávať, že v pravej talianskej pizzerii vám naservírujú steak ako zo steakhouseu. Takisto nemôžete očakávať prvotriedne cestoviny v reštaurácii zameranej na burgery.
A ako ste na tom vy? O svojich skúsenostiach z reštauračných zariadení nám dajte vedieť v komentároch.
Pozri aj: 10 exotických pochúťok, ktoré je lepšie radšej neskúšať, lebo to môže byť vaše posledné jedlo
interez.sk (Monika), brightside.me
Nahlásiť chybu v článku