Dávna sláva obľúbených raňajkární takmer vymizla a dnes je ich na Slovensku ako šafránu. My sme jednu objavili, zasunutú v pivnici tehlového domu, v Banskej Bystrici. Nenápadne ukrytý podnik v neprehliadnuteľnej tehlovej budove dostal meno podľa nostalgicky nazývanej Bottovej ulice. Ak vám už niekedy niekto povedal, že ráno by ste sa mali najesť ako kráľ, táto svieža raňajkáreň je skvelým miestom, kde si môžete vychutnať kráľovské raňajky.
Na Bottovej ulici v Banskej Bystrici by ste len ťažko prehliadli tehlovú budovu, ktorá sa so svojím minimalistickým vzhľadom v urban štýle odlišuje od ostatných. Je však dosť pravdepodobné, že by ste prehliadli nenápadný podnik ukrytý v jej pivničných priestoroch.
Keď budete kráčať po schodoch do pivnice (presnejšie polopivnice), možno na zlomok sekundy nadobudnete pocit, že vstupujete do klasického rockového podniku, kde dostanete na stôl jedno točené a whisky bez ľadu. Tehlová omietka budovy dodáva tejto predstave kus reálnosti, no akonáhle vstúpite, otvorí sa pred vami svieži, presvetlený priestor a vôňa čerstvo mletej kávy s arómou raňajok vás presvedčí o tom, že v dnešné ráno ste na tom najsprávnejšom mieste.
Od predaja krabíc kávy ku kvalitnej kaviarni
Bottovu otvoril mladý Banskobystričan Šimon Staš. Najprv ako školiace stredisko pre nadšencov kávy, až ju postupne pretransformoval do raňajkárne. Šimon sa k podnikaniu dostal už v prvom ročníku na vysokej škole, kedy pomáhal rodinnému priateľovi s obchodom s kávou. „O káve som nič nevedel, dokonca som ju ani nepil. S naivnou nádejou som kávu skúsil predávať cez svoju novú firmu,” začína Šimon rozprávanie príbehu svojho podniku.
„Mojím veľkým šťastím bolo, že som stretol ľudí, rodinnú firmu, ktorá mala veľké zanietenie pre kávu. Dali mi skvelé vzdelanie o káve. Za veľmi krátku dobu som absolvoval množstvo školení a rýchlo som sa do toho celého dostal. Káva bola moja vstupenka do gastra,” pokračuje v rozprávaní.
Šimona si získala celá komunita okolo nej. Podnikanie pre neho zrazu nebolo o tom, že kúpi a predá krabicu kávy a začal si uvedomovať, že kaviareň nie je len o tom. „Káva je len jeden z mnohých faktorov ovplyvňujúcich to, či sú hostia s kaviarňou spokojní. To ma viedlo k tomu, že som si otvoril vlastný podnik a vznikla Bottova,” dodáva.
Podľa Šimonových slov však dostali priveľký priestor na to, aby v ňom podávali len kávu a limonádu. A keďže nie sú priamo v centre mesta, nemohli by si ani dovoliť predávať len kávu.
„Potrebovali sme niečo, čím by sme sem ľudí pritiahli, vyprofilovali si nejakú službu alebo produkt, pre ktorý by nás ľudia mali primárne vyhľadávať. V Banskej Bystrici bola len jedna raňajkáreň na opačnom konci mesta, preto sme sa pustili práve do tohto konceptu,” hovorí Šimon.
Kvalitná káva, bohaté raňajky a ľahký obed
Začínali s kávou, pokračovali s raňajkami a postupne do svojej ponuky pridali aj jednoduché obedy. „Nechceme robiť veľký výber obedového menu, chceme ich robiť predovšetkým dobre,” vysvetľuje Šimon. Ich denná ponuka obedového menu sa mení každý deň – jedna polievka a jedno hlavné jedlo. Na výber máte aj týždenné menu, ktoré sa mení raz za týždeň, môžete si vybrať medzi ľahkými cestovinami alebo sviežim šalátom.
Hoci ide o raňajkáreň lomeno bistro, ani poobede odtiaľ neodídete hladní. „Veľa ľudí nám vyčítalo, že máme otvorené iba v čase, keď sú v práci. Preto sme si povedali, že otváraciu dobu cez týždeň natiahneme a budeme otvorení do šiestej večer,” vysvetľuje Šimon. Môžete si tu vychutnať poobednú kávu s koláčmi od lokálnych cukrárov, ale aj priamo z pece Bottova.
Pri skladaní menu sa inšpirovali klasickými raňajkami z rôznych krajín. Od francúzskych croissantov, french toastov, amerických lievancov či mexických nátierok. Nezabúdajú však ani na zákazníkov, ktorí si chcú vychutnať aj slovenskú „rannú klasiku“ s praženicou alebo párkami.
„Veľa našich hostí sa neustále pýtalo na párky, ktoré som nechcel ponúkať, no našiel som poctivé lokálne párky z Farmy Turová, ktoré som neváhal zaradiť do nášho menu. Ľudia boli spokojní a aktuálne sú naším najpredávanejším jedlom. Sú to zakódované chute, ktoré Slovákom jednoducho chutia,” vysvetľuje Šimon.
Úzka špecializácia pomáha byť najlepší v tom, čo robíte
„Ľudia musia vedieť, prečo by mali prísť práve k vám. K nám chodia primárne na raňajky, na ktoré sa 100 % vieme sústrediť. To nám pomáha byť dobrými v tom, čo robíme,” hovorí Šimon. Podľa neho je veľmi náročné docieliť to, aby sa podnik, ktorý sa hrnie do všetkého, mohol stopercentne sústrediť na všetky zamerania. „Nemám rád podniky, ktoré sú o siedmej ráno kaviarňou, na obed jedálňou a večer sú klubom s miešanými drinkami,” dodáva.
„Prial by som si, aby sme na Slovensku mali viac podnikov s presným zameraním. Napríklad piváreň, ktorá otvára o piatej poobede alebo reštaurácia, ktorá je otvorená v čase obeda. Posunulo by to celý gastro trh úplne niekam inam,” hovorí Šimon.
Trpezlivosť ruže prináša, do Bottovej zákazníkov
Šimon sa nehanbí povedať, že ich úspech stojí na tom, že si svoju prácu robia dobre. „Snažíme sa dávať ľuďom dobrý produkt. Pozerať sa na veci kriticky, neustále investujeme do nových vecí. Investujeme do času. Dobrý, kvalitný a zdravý podnik nemôžeš mať hneď, vyžaduje si to trpezlivosť,” hovorí.
Kvalita a výsledná chuť jedla je podľa Šimona ukrytá v tých najmenších detailoch. Vysvetľuje to na príklade kvalitného slovenského mandľového mlieka s 10 % obsahom mandlí, ktoré ich stojí omnoho viac, no hostia to cítia.
„Vnímam, že ľudia sa k nám jednoducho neustále vracajú, hoci za nami musia prejsť pár krokov naviac.”
„Ľudia sa k nám vracajú, hoci na náš podnik nenarazíte len tak náhodne pri prechádzke po historickom námestí. Musia o nás vedieť, aby nás našli, aj keď sme vzdialení len 150 metrov od centra,” pokračuje v rozprávaní. Sympatické na tomto podniku je, že „nešpatí” mesto grafickým smogom a neláka svojich potenciálnych zákazníkov na farebné bilboardy alebo letáky.
„Najlepšie to funguje vďaka recenzii našich hosťov, keď si medzi sebou vymieňajú svoj zážitok. Chce to čas. Niekomu sa zdá, že to môže trvať dlho, ale ja viem, že sa oplatí počkať. To, že robíme našu prácu dobre, je najlepšia forma ako osloviť ľudí,” dodáva Šimon.
Kam sa chodí najesť Šimon Staš?
„Úplne najlepšia reštaurácia na Slovensku je Akadémia v Trnave, v ktorej varí Lukáš Hesko. V rámci Banskej Bystrice mám rád Smartfood, je to presne podnik, ktorých je málo. Sú otvorení iba štyri hodiny denne počas obedu. Mám rád Limone Bistro & Wine, šéfkuchár ma svojsky štýl, ktorý sa mi veľmi páči. Ďalej Maya raňajkáreň, ktorá sa taktiež neustále snaží prísť s niečim novým a kvalitným, mám pocit, že sa vypracovali. Za posledného polroka sa zlepšila Reštaurácia u Richtára, hospoda takéhoto typu by podľa mňa v meste asi mala byť – dobrá pivárska kuchyňa. Zájdem aj do Cartel Coffee Bar & Kitchen, s ktorými mám aj dobré, aj horšie skúsenosti.”
Takto chutí Bottova
Avokádový chlieb s cviklovou nátierkou: 4,8 €
Croissant s avokádom a lososom: 6,3 €
French toast: 5,9 €
Raňajky v Bottovej to vizuálne dávajú na jednotku. Aj zo zdanlivo obyčajného chlebu s nátierkou vedia vyčarovať (nielen) oku lahodiace jedlo. Kombinácia avokáda a lososa v chrumkavom a nadýchanom croissante je zvládnutá bravúrne. Chrumkavé pečivo sa pri zahryznutí príjemne sploští, aby sa po odhryznutí opäť nafúklo, čo je skvelá vec. Je mi ľúto každej opadanej omrvinky.
Avokádový chlebík s cviklovou nátierkou je krásne chrumkavý. Jeho krehkosť a chrumkavosť zvláčňuje maslové avokádo a výrazná, neskrývajúca sa chuť cvikle. Výborná kombinácia a skvelá energia do nového dňa.
Dezert na raňajky? Áno! French toast so slaným karamelom je taký jemný, že nepotrebujete nožík na to, aby ste ho krájali.Budete mať pocit, že ste sa zaborili do krehkého koláča. Napriek tomu, že vyzerá veľmi presladené, nie je príliš sladký, veď predsa, z času na čas si potrebujeme spraviť ráno aj takýmito raňajkami. A to, že vám ich tento french toast spraví, sa spoľahnite.
Nahlásiť chybu v článku