Čo teda patrí medzi zdravé tuky? Kokosový olej, olivový olej, kvalitné maslo, oleje z rôznych orechov (vlašské, makadamiové), živočíšne tuky ako slaninka (nie však priveľa), plnotučné mliečne výrobky (kozie, ovčie), tekvicové semiačka, avokádo, vajíčka. Vyhýbajte sa hlavne tukom, ktoré sú v repkovom, slnečnicovom, sójovom a kukuričnom oleji. Sú nestabilné. Taktiež sa vyhnite vyprážaným jedlám. Sú zbytočne ťažké na žalúdok a sú doslova plné polynenasýtených tukov.
Recept na kokosové maslo
Toto je najlacnejšia, najjednoduchšia a najvýživnejšia forma, ako si doma pripraviť kokosové maslo. Vyžaduje to trochu trpezlivosti a na jeho prípravu budete potrebovať výkonný mixér. Netreba sa unáhliť, je potrebné aby zmes bola celkom tekutá.
Potrebujeme na to celé balenie kokosu, s malým množstvom veľké zázraky nevykúzlite. Kokos dáme do kuchynského robota a mixujeme asi 15 minút, kým sa nevytvorí tekuté maslo. Skladovať ho môžete buď v chladničke, alebo aj pri izbovej teplote. Použiť sa dá na hrianky, palacinky, alebo aj do iných jedál. Ja ešte do zmesi pridávam lyžičku kokosového oleja, ak sa mi zdá, že je zmes príliš hutná.
Po spustení projektu Život bez cukru, sa mi ozvali niektorí moji známi, ktorí taktiež dlhodobo cukor nejedia. Položila som teda pár otázok Michalovi Čavojovi (37), ktorý pochádza z Banskej Bystrice, ale žije v Prahe a pracuje ako počítačový grafik.
Čo ťa viedlo k tomu, aby si prestal jesť cukor?
V podstate ma k tomu priviedla moja nespokojnosť s postupným priberaním váhy s vekom. Začal som sa o to zaujímať a experimentovať. Skúsil som vynechať najprv cukor, potom mäso a nakoniec bielu múku s odstupom jedného roka. U mňa má najväčší vplyv na váhu biela múka. Nejedol som extrémne veľa cukru, ale každý sme iný, takže mohol byť problém aj v cukre.
Čo tvorí základ tvojho stravovania? Aká je situácia v Prahe? Kam chodíš nakupovať?
Hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryža a keď pečivo, tak nejaké cereálne, nejaké oleje. V podstate sa človeku život zjednoduší. V obchode nemusí toľko vyberať. Časom vie, ktoré produkty chce, ktoré nie. Napríklad kakao. Kakao má jednoznačne dobré účinky na zdravie, nervy, pohodu, takže by bola škoda sa ho vzdávať. Tak si kúpim 85% čokoládu (trochu cukru tam je), alebo kakaový prášok bez cukru a s ovocím je to skvelé. Treba čítať etikety a zloženie, vyberať podľa toho, ale ani to niekedy nejde. Napríklad neviem, či je na trhu orechová tyčinka bez cukru, ale stále je tu možnosť – a to kúpiť orechy samé. V obchodných reťazcoch je dostatok potravín bez pridaného cukru, ale na väčšinu výrobkov treba zabudnúť. Vadí mi, že výrobcovia v zložení neuvádzajú podiel, aký tam je. Všetci napíšu cukor, ale nedá sa zistiť koľko ho je v čom, aký cukor konkrétne. V Prahe sa dá celkom vybrať, kam sa ísť najesť, sú tu farmárske trhy na viacerých miestach, bioobchody. Je tu veľmi veľa malých večierok a všade predávajú ovocie zeleninu, oriešky. To úplne stačí na raňajky, alebo večerný hlad.
Ako sa vyrovnávaš s prípadnou negatívnou odozvou na svoj životný štýl? Samozrejme ak nejakú takú skúsenosť máš.
Odozvy sú samozrejme rôzne. Som skoro vegetarián, nejem mäso, len občas si dám rybu. Takže vegetariáni to kritizujú. Ľudia, čo jedia všetko, mi zas hovoria: „Veď ty už nič neješ.“ Jem všetko okrem mäsa a vyhýbam sa hlavne cukru a bielej múke.
Nezabudnite ďalej sledovať ŽIVOT BEZ CUKRU a ak máte nejaké otázky, stále mi môžete napísať email na [email protected] s predmetom CUKOR. Rada vám na vaše otázky kedykoľvek odpoviem.
Nahlásiť chybu v článku