Je plný vitamínov a antioxidantov, pričom sa dokonale hodí do sviežich letných drinkov a šalátov. Niektorí ľudia ho milujú tak veľmi, že si ho dokonca pridávajú na pizzu. O jave napísal portál Joe.
Pokiaľ zvyknete jesť ananás vo forme čerstvo olúpaných plátkov, určite ste si všimli jednu zvláštnu vec. Ľudí často zaskočí trpký, šteklivý pocit na jazyku, ktorý sa im rozľahne v ústach počas konzumácie ovocia.
Na to, aby ste pri jedení ananásu cítili v ústach brnenie, však nemusíte trpieť alergiou. Vysvetlenie zvláštneho javu sa totiž ukrýva v chemickom zložení samotného ovocia.
Enzým, ktorý pri jedení „konzumuje“ vás
Zvláštny pocit brnenia z jedenia čerstvého ananásu v skutočnosti spôsobuje enzým s názvom bromelaín. Ide o proteolytický enzým, ktorý má schopnosť štiepiť bielkoviny na jednoduché aminokyseliny.
Keďže aj ľudské telo sa skladá z bielkovín, pri jedení enzým začne reagovať s vnútrom úst a účinne rozkladať naše bunky.
V prenesenom zmysle tak konzumujeme ovocie, ktoré na oplátku „konzumuje“ nás.
Pri tepelnej úprave sa však bromelaín ničí, vďaka čomu podobný pocit neprežívame, pokiaľ ananás konzumujeme vo forme kompótu či sladkého džúsu.
Aby toho nebolo málo, v dužine ananásu sa okrem enzýmu nachádzajú aj tzv. raphidy. Ide o mikroskopické, ihlicovité kryštáliky oxalátu vápenatého, ktoré majú rastlinu chrániť pred požieraním. Po konzumácii sa nám môžu zapichnúť do tkaniva a spôsobiť drobné poranenia, čo môže ešte prispieť k podráždeniu v ústach.
Bromelaín má však na telo blahodarné účinky
Vďaka bromelaínu je však napriek nepríjemnému brneniu čerstvý ananás ešte zdravší. Tento enzým má totiž protizápalové účinky, pričom tiež môže znížiť opuch a bolesť. Podľa portálu Zdravoteka sa konzumácia ovocia odporúča pri osteoartróze, pri bolestiach svalov, či dokonca rakovine.
Schopnosť rozkladania bielkovín tiež môže výrazne pomôcť tráveniu, čo z neho robí bežnú súčasť mnohých doplnkov stravy. Vyhnúť by ste sa konzumácii ovocia mali ale v prípade, pokiaľ máte ťažkosti spojené so záhou, pretože jeho kyslosť môže váš stav ešte zhoršiť.
Nahlásiť chybu v článku