Prvý október je dňom svetovej kávy a práve tento nápoj patrí medzi najpopulárnejšie na svete. Vedeli ste však, že by ste kávu nemali piť pred raňajkami? Doprajte si ju až po tom, čo zasýtite svoj žalúdok. Uvidíte, váš metabolizmus sa vám za to poďakuje.
Káva pred raňajkami nie je ideálne riešenie
Ako svoje ráno začínate vy? Robíte si najprv raňajky alebo hneď po rannej hygiene siahate po svojom obľúbenom hrnčeku s kávou? Ak patríte do tej druhej skupiny, je najvyšší čas svoj režim trochu pozmeniť. Silná čierna káva hneď zrána totiž môže spôsobiť, že telo bude ťažšie kontrolovať hladinu cukru v krvi, informuje štúdia publikovaná v časopise British Journal of Nutrition. Ako píše portál Medical Express, vedci sa zaoberali tým, ako vplýva pitie kávy po nekvalitnom spánku na rôzne metabolické procesy prebiehajúce v tele.
Odborníci hovoria, že aj keď jednu noc nekvalitného spánku naše telo dokáže prekonať, ak sa rozhodnete ako budíček použiť silnú kávu, môžete si viac uškodiť ako pomôcť. Udržiavanie zdravej hladiny cukru v krvi je mimoriadne dôležité najmä ako prevencia. Zabránite tak vzniku ochorení, ako je napríklad diabetes, ale aj srdcovo-cievnym ochoreniam.
Kávu si doprajte až po raňajkách
V rámci štúdie vedci požiadali 29 zdravých mužov a žien, aby sa podrobili trom rôznym experimentom. V prvom experimente boli účastníci požiadaní, aby sa normálne vyspali a následne ráno po prebudení vypili nápoj s vysokým obsahom cukru, ktorý mal imitovať raňajky. V druhom experimente vedci účastníkom nedopriali pokojný spánok, každú hodinu ich na päť minút zobudili.
Po prebudení ráno mali opäť vypiť sladený nápoj. V rámci tretieho experimentu spali participanti opäť prerušovane, tentoraz však dostali po prebudení šálku silnej čiernej kávy. Po 30 minútach mali opäť vypiť sladený nápoj. Po každom experimente boli účastníkom odobraté vzorky krvi.
Výsledky výskumu ukázali, že jedna noc prerušovaného spánku hladinu cukru v krvi nijak výrazne neovplyvnila. Avšak po konzumácii silnej kávy pred raňajkami sa zvýšila hladina cukru v krvi až o 50 percent.
Aj keď teda káva jednoznačne má množstvo zdravotných benefitov, môže zapríčiniť tzv. inzulínovú rezistenciu. To znamená, že aj keď nás ranná káva možno prebudí, zapríčiní, že telo ťažšie spracúva cukor nachádzajúci sa v raňajkách, ktoré následne skonzumujeme.
Navyše, mnoho ľudí funguje tak, že čím horšie sa vyspali, tým silnejšiu kávu si ráno doprajú. Odborníci hovoria, že riešením je najprv sa naraňajkovať a kávu vypiť až potom. Potrebné sú však ďalšie štúdie, ktoré ukážu ako prerušovaný a nekvalitný spánok a konzumácia kávy vplývajú na náš metabolizmus.
Nahlásiť chybu v článku