Foto: ChickSR, CC0, via Wikimedia Commons

Ponúkol vás už niekedy niekto prdelačkou?

Tiež si veríte, že porozumiete všetkému v češtine? Verte, že iste sa nájde niečo, čo vás prekvapí. Vedeli ste napríklad, že prdelačka a vejmrda nie sú vulgarizmy, ale názvy jedál, ktoré mnoho Čechov miluje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ľudí odrádza krv z prasaťa

Zabíjačka je na mnohých miestach ešte celkom bežnou záležitosťou aj u nás. Možno si aj vy radi pochutnáte na jaterniciach, slanine či klobáskach. Vedeli ste však, že obľúbeným zabíjačkovým pokrmom je prdelačka? Hovorí sa jej aj čierna zabíjačková polievka, trdelačka či prdelanka.

Foto: pexels

Samozrejme, každá česká babička by vám zrejme povedala, že jej recept na pravú domácu prdelačku je ten najlepší. Základom je ale čerstvá krv z prasaťa. Podľa webu Apetit si ju viete vopred objednať u mäsiara. K príprave budete potrebovať aj vývar, masť, krúpy a niektorí pridávajú aj „jelito“. Web Toprecepty píše, že prdelačka je na prípravu celkom jednoduchá. Mnohých ale odrádza farba polievky spôsobená krvou. Kto sa však prekoná, vraj sa do tohto jedla zamiluje.

Pochúťka k mäsu

Čo sa týka druhého zmieňovaného pokrmu, teda vejmrdy, podľa Topreceptov ide o tradičný staročeský pokrm, ktorý sa dokonale hodí na jesennú konzumáciu. Konzumuje sa najmä ako príloha, napríklad k údenému kolenu či k iným druhom mäsa.

Základ tvoria nastrúhané jablká a chren (vejmrde sa hovorí aj jablčný chren), no niektorí uprednostňujú dulu namiesto jablka. Niektorí ľudia pridávajú k jablkám a chrenu ešte základ zo zabíjačkovej polievky, prípadne klasický vývar. Dochutiť sa môže citrónovou šťavou, octom či cukrom.

Uložiť článok

Najnovšie články