Foto: Unsplash, Pexels

V európskych krajinách sa šíri salmonela.

V mnohých európskych krajinách zaznamenali tento rok viacero prípadov nákazy salmonelou, v Rakúsku jeden pacient dokonca zomrel. Nakazených bude podľa odborníkov pribúdať.

Článok pokračuje pod videom ↓

V 16 európskych krajinách zaznamenali v tomto roku prípady nákazy salmonelou. V susednom Česku sa ňou stihlo nakaziť už 6 700 ľudí, informuje CNN Prima News. Najčastejším zdrojom nákazy má byť  kuracie mäso a kebab z neho. Podľa informácií portálu boli problematické produkty od siedmich poľských výrobcov a jedného výrobcu z Rakúska.

Takto sa jej vyhnete

Nákaze salmonelou sa dá pritom jednoducho vyhnúť. Potravinu by sme mali bezpečne upraviť tak, že ju prepečieme alebo prevaríme: „až do jej vnútra, čo je zásadné. Pri 71 stupňoch Celzia minimálne po dobu 5 minút, 20 minút je istejších. Zmrazením potraviny sa baktérie neničia,“ radila lekárka Centra epidemiológie a mikrobiológie Michaela Špačková pre CNN Prima News.

To, či ste sa nakazili salmonelou, spoznáte jednoducho. Prejavy sa zvyčajne dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, píšu tvnoviny.sk. „Postihnutý pociťuje nevoľnosť, vracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby,“ informuje ÚVZSR.

Uložiť článok

Najnovšie články