Foto: Foto: TVN24 (Superwizjer)/YouTube Screen

Poľský investigatívny reportér odhalil šokujúci príbeh z bitúnku.

V utajení sa zamestnal na bitúnku. Počas prestávok jedol spracované hovädzie mäso rovnako ako jeho kolegovia, napriek tomu, že je vegetarián. Len preto, aby sa vyhol akémukoľvek podozreniu. Výsledkom investigatívnej práce Patryka Szczepaniaka je reportáž, po ktorej si už poľské hovädzie zrejme nikdy nekúpite. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Poľská televízia TVN24 odvysielala šokujúcu reportáž z bitúnku v sobotu 26. januára v programe Superwizjer. Netrvalo dlho a desivé zistenia sa pomaly objavujú v médiách po celej Európe. Niet divu. Poľsko patrí k najväčším vývozcom hovädzieho mäsa v Únii. Štatistiky hovoria, že 80% hovädzieho mäsa putuje z poľských bitúnkov za hranice krajiny. Otázkou je, či aj po Szczepaniakovej reportáži.

Nelegálne zabíjanie chorých zvierat

Kravy tak choré, že nevládzu stáť na nohách. Do bitúnku ich teda z nákladných áut ťahajú lanami za pomoci navijaka. Choré zvieratá sú porazené, mäso spracované a upravené tak, aby vyzeralo a voňalo čo najlepšie. Dôkazy a zvyšky tiel sú takmer všetky zničené. Pri porážke nie je žiadny veterinár a žiadny kontrolný orgán, ako to nariaďuje zákon.

Všetko sa deje počas nočnej zmeny, potajomky pod rúškom tmy, aby nelegálne konanie nikto neodhalil. Choré zvieratá za „bezpečné na spracovanie“ označujú samotní zamestnanci, ktorí však tieto práva nemajú.

Foto: TVN24 (Superwizjer)/YouTube Screen

Veterinár sa na bitúnku objaví až ráno, keď je po všetkom. Bez toho aby skontroloval spracované mäso, ho označuje za vyhovujúce. Letmo skontroluje hlavy porazených zvierat a vypĺňa papiere. Pri prípadnej kontrole príslušných orgánov by sa teda všetko zdalo absolútne v poriadku.

Pravdou však je, že zviera bolo choré, veterinár ho neskontroloval a mäso môže byť kontaminované napríklad neznámym parazitom. Najbližšia kontrola mäsa prebehne až za hranicami krajiny a vykonať ju musí dodávateľ, alebo spotrebiteľ.

„Hovädzia mafia“?

Takýto je príbeh, ktorý priniesol poľský reportér Patryk Szczepaniak. Szczepaniakovi sa podarilo koncom minulého roka infiltrovať na bitúnok v centrálnej časti Poľska. Pracoval tu takmer tri týždne, počas ktorých potajomky zbieral materiál na svoju reportáž. Za tento čas mal Szczepaniak tri nočné smeny. Počas nich napočítal celkom 28 porazených kráv, ktoré boli v tak zlom zdravotnom stave, že nedokázali stáť na vlastných nohách.

Foto: TVN24 (Superwizjer)/YouTube Screen

Investigatívny tím reportérov z relácie Superwizjer sa však s reportážou neuspokojil. Predpokladajú, že v Poľsku je nelegálny trh s hovädzím mäsom „prežratý“ od dodávateľov zvierat až po veterinárnu komoru. Chorá krava totiž stojí 5-6 krát menej ako zdravé zviera. Výnos je teda obrovský.

Reportérom zo Superwizjer sa len za jedinú hodinu telefonovania podarilo kontaktovať desiatky obchodníkov, ktorí boli ochotní choré zvieratá na porážku dodávať. Obávajú sa však, že príslušné orgány škandál uzavrú ako „ojedinelý prípad“ a to napriek tomu, že ani zďaleka nejde o prvý podobný príbeh z poľských bitúnkov.

Reportáž poľskej televízie TVN24 si už vyžiadala aj prvé reakcie európskych krajín. Viacerí odborníci vyzývajú poľské úrady, aby urýchlene konali a aby o prípadných rizikách oficiálne informovali členské štáty Európskej únie, na ktorých pultoch poľské mäso končí.

Mäso z chorých kráv porazených v podmienkach aké vyobrazuje reportáž, môže totiž obsahovať baktérie salmonely, E-coli či ochorenia krívačka a slintačka. Polícia už v prípade medializovaného bitúnku začala vyšetrovanie. Veterinár aj so svojím okresným nadriadeným, ktorí mali bitúnok na starosti, boli zbavení funkcií.

TheGuardian
Uložiť článok

Najnovšie články