Pod pojmom dobré jedlo si však väčšinou predstavíme niečo pripravené šéfkuchárom v dobrej reštaurácii, alebo niečo, čo nám doma s láskou pripravila mama či partner. A hlavne, nepredstavujeme si jedlo, ktoré by nás mohlo zabiť. Napriek tomu, že tieto pochúťky sú jedovaté a človeka môžu stáť život, ľudia sa nedajú odradiť a pochutnávajú si aj na takýchto zvláštnych lahôdkach. Tu sú niektoré z nich.
Fugu
Ide o pokrm pripravený zo štvorzubca. Problém však je, že ak nie je pripravený správne, je smrteľný. Fugu sa najčastejšie podáva v Singapure a v Japonsku, a servíruje sa nakrájaná na kúsky pripravená ako sashimi. Svaly tejto ryby sú bezpečné, pečeň, ktorá je považovaná za najchutnejšiu, však obsahuje tetrodotoxín. Ten spôsobuje pocit tŕpnutia, závraty a slabosť. V extrémnych prípadoch vedie k zlyhaniu dýchania a napokon k zástave srdca. Aj keď je oficiálne v Japonsku príprava fugu zakázaná, niektorí šéfkuchári bojujú za to, aby sa opäť objavila na jedálenskom lístku.
4. FUGU (Pufferfish) //A marine delicacy that has been enjoyed in Japan since the ancient times. It's a luxurious dish…
Posted by Klook on Donnerstag, 11. Januar 2018
Koi pla
S touto pochúťkou sa stretnete najčastejšie v Thajsku a ide o šalát vyrobený zo surovej ryby, pikantného dresingu a limetky. To by nebolo až také zvláštne, keby jednou z hlavných prísad nebola posýpka z červených mravcov. Aby toho nebolo málo, existuje podozrenie, že šalát spôsobuje rakovinu pečene. V celkovej populácii má tento typ rakoviny 10 percent mužov, v Thajsku sa však 50 percent prípadov rakoviny u mužov týka práve pečene. Príčinou však nie sú mravce ale ryba, ktorá je často napadnutá červami. Keďže sa ryba servíruje surová, parazit sa tak ľahko dostane aj do tela človeka.
Posted by AFP News Agency on Dienstag, 27. Juni 2017
Pagpag
Pagpag znamená v doslovnom preklade zmyť prach alebo špinu. Týmto pojmom sa totiž označuje filipínske jedlo, ktoré pripravujú tí najchudobnejší obyvatelia zo zvyškov, ktoré povyberali z odpadkov. Jedlo sa umyje a vypraží v oleji. Okrem toho sa neraz využívajú aj mrazené potraviny, ktoré supermarkety už vyradili. Zrejme netreba hovoriť, že takéto stravovanie je životu nebezpečné a spôsobuje šírenie chorôb, ako napríklad cholera či žltačka. Niekedy však obyvatelia jednoducho nemajú inú možnosť.
Cassava
Ide o rastlinu, ktorá je bohatá na škrob a najčastejšie ju konzumujú ľudia v oblasti Afriky a Karibiku. Korene a listy rastliny však obsahujú látku, ktorá môže človek otráviť. Pri nevhodnej konzumácii totiž spúšťa produkciu kyanidu. Pred konzumáciou sa preto musí cassava dlho namáčať a chladiť, aby sa z nej nebezpečná látka vylúhovala.
THINGS YOU MAY NOT KNOW ABOUT CASSAVA:Did you know that Cassava is also called Tapioca and that the word Tapioca came…
Posted by Freedom for Biafra on Mittwoch, 22. November 2017
Absinth
Aj keď absinth nepatrí medzi pokrmy, preslávil sa ako nápoj bohémov, ktorý má okrem iného halucinogénne účinky. V minulosti sa však spájal aj so záchvatmi a psychiatrickými ochoreniami. Aj keď moderná veda dokazuje, že ide o príznaky alkoholizmu. Avšak absinth obsahuje látku zvanú tujón, ktorá ovplyvňuje v mozgu rovnaké centrá, ako epilepsia. Napriek tomu ju v mnohých krajinách, vrátane Slovenska, stále legálne kúpite.
Absinthe. _Faethor_
Posted by Dark Art For My Dark Heart on Samstag, 7. Oktober 2017
Karambola
Aj keď je karambola ovocím konzumovaným po celom svete, tiež v sebe ukrýva smrteľné tajomstvo v podobe karamboxínu. Jedincovi, ktorý trpí ochorením obličiek, by stačil jediný pohár šťavy z tohto ovocia na to, aby mal kŕče, pociťoval slabosť, zvracal a bol zmätený. Ak si teda nie ste istí svojím zdravotným stavom, odporúčame radšej sa karambole vyhnúť.
Carambola, Five finger or star fruit? What do you know this as? :D#BountySupermarkets
Posted by Bounty Supermarkets on Samstag, 21. Oktober 2017
Ackee
Ackee sa v Afrike a v Karibiku často podáva k rybe alebo sa z neho vyrába alkoholický nápoj. Ak však skonzumujete ovocie nedozreté a nesprávne pripravené, o niekoľko hodín vás čakajú závažné žalúdočné ťažkosti. V extrémnych prípadoch môžete upadnúť do kómy a zomrieť.
Ackee. So many ways to have it. What's your favorite ackee dish ? #ackee #jamaicanfood #nationalfruit #islandfood #alldibest
Posted by Jamaica Basket on Sonntag, 18. Februar 2018
Nech už majú zahraničné kuchyne akékoľvek klenoty, myslíme, že bude lepšie ostať pri „starých dobrých“ haluškách.
iflscience
Nahlásiť chybu v článku