Určite každý z vás pozná avokádo. Buď ste sa s ním stretli už aj na svojom tanieri, alebo ste ho aspoň zaznamenali v obchode. Avokádo je zelený plod zo stromu Persea americana, má hruškovitý tvar a maslovitú štruktúru, pokiaľ je dozreté. Zaraďuje sa k ovociu, aj keď jeho chuť tomu vôbec nenasvedčuje. Vnútri plodu sa nachádza hnedá kôstka, ktorá sa dá v kuchyni využiť.
Kôstka z avokáda obsahuje veľké množstvo antioxidantov, dokonca viac ako ostané druhy zeleniny a ovocia. Taktiež obsahuje polyfenoly, tak ako napríklad zelený čaj a navyše je plné antioxidantov a rozpustnej vlákniny. V skutočnosti avokádo obsahuje až 70% antioxidantov, ktoré sa nachádzajú aj v hnedej kôstke.
Štúdie dokázali, že kôstka obsahuje viac vlákniny ako ovsené vločky a je veľkým bojovníkom proti viacerým chorobám. Zabraňuje kardiovaskulárnym ochoreniam a znižuje riziko mŕtvice. Táto kôstka dokáže vyriešiť aj vaše tráviace problémy, zabraňuje vzniku žalúdočných vredov a slúži ako prevencia proti bakteriálnym a vírusovým ochoreniam.
Pokračovanie na ďalšej strane…
Nahlásiť chybu v článku