Ilustračná foto: Coffeegeek

Výsledky švédskej štúdie prekvapili, káva môže zvýšiť cholesterol.

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, no najnovšia švédska štúdia upozorňuje na jej potenciálne negatívne účinky na zdravie. Pravidelné pitie kávy by podľa vedcov mohlo zvyšovať hladinu cholesterolu a tým aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Pozrite si naše najnovšie video, článok pokračuje pod ním ↓

Vedci z Uppsalskej univerzity v spolupráci s Chalmersovou technickou univerzitou sa rozhodli preskúmať vplyv kávy z kávovarov na hladinu cholesterolu. V rámci štúdie analyzovali vzorky zo 14 kávovarov na rôznych pracoviskách, pričom použili päť rôznych značiek kávy. Štúdia bola publikovaná v časopise Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

Podľa výsledkov obsahovala väčšina vzoriek vysoké koncentrácie látok, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu – konkrétne cafestol a kahweol. Ako informuje portál Euronews, tieto látky sa prirodzene vyskytujú v kávových zrnách. Ich koncentrácie sa líšili v závislosti od typu kávovaru a času prípravy kávy.

Rozhodujúce sú filtračné procesy

„Z týchto výsledkov vyvodzujeme, že proces filtrovania je kľúčový pre prítomnosť týchto látok v káve,“ uviedol David Iggman, vedec z Uppsalskej univerzity a hlavný autor štúdie. Podľa jeho slov nie všetky kávovary dokážu účinne odstrániť tieto látky, pričom rozdiely boli zaznamenané nielen medzi jednotlivými typmi strojov, ale aj v priebehu času.

Najvyššie koncentrácie škodlivých látok boli namerané v kávovaroch na prekvapkávanú kávu a v káve varenej v moka kávovare. Naopak, použitie papierových filtrov dokázalo takmer úplne odstrániť cafestol a kahweol. „Pre ľudí, ktorí pijú kávu denne, je prekvapkávaná káva alebo iné dobre prefiltrované typy kávy oveľa lepšou voľbou,“ dodal Iggman.

Prečo je cholesterol rizikový

LDL cholesterol, známy ako „zlý“ cholesterol, sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele. Pri jeho nadmernej hladine sa však môže hromadiť v stenách tepien a vytvárať povlaky, ktoré môžu viesť k ich tvrdnutiu a zužovaniu. Tento proces môže zvýšiť riziko infarktu alebo mozgovej príhody. Ako uvádza Mayo Clinic, uvoľnenie časti povlaku môže spôsobiť vznik krvnej zrazeniny, čo predstavuje vážne zdravotné riziko.

Aj keď štúdia poukazuje na súvislosť medzi pitím kávy a zvýšenou hladinou cholesterolu, vedci upozorňujú, že potrebné sú ďalšie výskumy. No na základe doterajších výsledkov odporúčajú konzumovať kávy pripravené pomocou papierových filtrov, ktoré dokážu škodlivé látky efektívne zachytiť.

Uložiť článok

Najnovšie články