Foto: pexels

Ako pijete svoju kávu vy?

Niekto ju má rád čiernu a horkú, bez cukru či bez mlieka. Iní ľudia si zas kávu radi osladia. Podľa odborníkov by ste ale nemali zabúdať na mlieko. Najnovšia štúdia totiž ukazuje, že káva s mliekom pozitívne vplýva na náš organizmus.

Článok pokračuje pod videom ↓

Doprajte si kávu s mliekom

Aj keď vám možno viac vyhovuje horká chuť čiernej kávy, podľa odborníkov by ste si do nápoja mali pridať aj mlieko. Ako píše Mail Online, káva je plná antioxidantov, tzv. polyfenolov, ktoré pozitívne vplývajú na organizmus, napríklad pomáhajú redukovať zápal v tele. Zápalom telo reaguje na hrozbu, napríklad na baktérie, toxíny či na traumu.

Chronický zápal ale zvyšuje riziko vzniku cukrovky, rakoviny, reumatickej artritídy, ale aj srdcovo-cievnych ochorení. Nový výskum publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry ukazuje, že v boji proti chronickému zápalu pomáhajú potraviny bohaté na polyfenoly a aminokyseliny. Medzi také potraviny patrí aj mlieko.

Foto: pexels

Polyfenoly sa okrem iného nachádzajú aj v ovocí, v zelenine, čaji, v červenom víne či v pive. Len málo štúdií sa ale venuje otázke, čo sa stane, ak sa polyfenoly skombinujú s inými molekulami v jedle, napríklad s aminokyselinami. Aby to vedci zistili, zámerne vyvolali v imunitných bunkách zápal.

Podporuje imunitný systém, redukuje riziko vzniku depresie

Niektoré bunky následne dostali rôzne dávky polyfenolov, ktoré reagovali s aminokyselinami (to sa deje, keď vypijete napríklad kávu s mliekom). Kontrolnú skupinu buniek ponechali bez akéhokoľvek zásahu. Ukázalo sa, že bunky, ktoré dostali polyfenoly v kombinácii s aminokyselinami, dokázali so zápalom bojovať dvakrát efektívnejšie.

Foto: pexels

V skratke to podľa odborníkov znamená, že pitie kávy s mliekom pôsobí protizápalovo. Mlieko je totiž bohaté na bielkoviny a obsahuje všetky aminokyseliny, ktoré ľudské telo potrebuje k optimálnemu fungovaniu. Samozrejme, je potrebné vykonať ďalšie výskumy vzhľadom na to, že tento sa konal v laboratórnych podmienkach.

Vedci dodávajú, že podobný pozitívny vplyv môže mať aj to, ak si napríklad k mäsu a k zelenine doprajete dresing s jogurtom, alebo si urobíte smoothie s mliekom. Štúdia sa tak zaradila k množstvu ďalších, ktoré poukazujú na jasné benefity pitia kávy. Ľudia, ktorí si ju radi doprajú, menej často trpia depresiou či cukrovkou. Káva okrem iného podporuje aj metabolizmus.

Uložiť článok

Najnovšie články