V týchto dňoch je veľký trend hľadať nejaký zázračný liek, ktorý vylieči všetky naše zdravotné problémy. Niektorí preferujú rôzne exotické druhy ovocia, rôzne „zázračné“ rastlinky, ako napr. aloe, iní zase skúšajú rôzne metódy od meditácie až po reflexné masáže. Je toho naozaj veľa. Možno ste ešte nepočuli o nápoji, ktorý existuje už tisíce rokov a pochádza z Ázie. Mohol by to byť práve ten „zázrak“, ktorý vám nakoniec pomôže.
Príprava nápoja sa začína varením osladeného čaju.
Čaj potom prelejete do sklenenej nádoby a zakryjete vrstvou symbiotických baktérií a kvasiniek. Táto látka sa nazýva aj „kombucha“ alebo aj „čajová huba“. V pohári prebehne oxidačný a kvasný proces, pričom sa vytvárajú veľmi prospešné látky, ako napr. kyselina glukoronová, vitamíny B1, B2, B6, B12, C, E a D, kyselina mliečna, kyselina octová, železo, draslík, vápnik, zinok a magnézium. Celé to prebieha tak, že kombucha postupne spotrebováva cukor.
Nádobu nakoniec uzavrite tak, ako to je na obrázku a nechajte odpočívať približne 7 až 10 dní.
Kombucha postupne naberie na objeme.
Nakoniec je potrebné odstrániť vrchnú vrstvu, čo je tak trochu zvláštny počin, ale výsledok stojí za to.
Kombucha je známa už celé stáročia a je nápomocná pri rôznych ochoreniach a problémoch. Pomáha pri únave a vyčerpaní, nervozite, problémoch s krvným tlakom, dokonca aj pri reumatických problémoch a cukrovke.
Ak vám samotný sladkokyslý nápoj nechutí, môžete do neho pridať nejaké ovocie alebo ho ešte dochutiť, napr. škoricou.
Zatiaľ nebol uskutočnený žiadny výskum, čo sa týka dlhodobého pitia tohto nápoja. Najskôr sa uistite, či je kombucha vhodná práve pre váš zdravotný problém, pretože zo začiatku môžete mať problém s pálením záhy alebo môžu prísť črevné ťažkosti. Je to známka toho, že sa váš organizmus prečisťuje a ľahko tomu predídete tak, že budete piť dostatok iných tekutín.
Nahlásiť chybu v článku