Banskobystrický kraj ponúka množstvo príležitostí spoznať jeho kultúru, zvyky a tradície, či históriu originálnou a zaujímavou formou. Či už vás láka ľudové umenie, kvalitné lokálne produkty alebo dobré víno a jedlo, tieto aktivity vám dané zážitky spestria ešte viac a stanú sa vďaka nim nezabudnuteľnými.
Pri návšteve stredného Slovenska máte možnosť vyskúšať rôzne regionálne workshopy alebo ochutnávky regionálnych produktov. Výber je naozaj pestrý a my vám ukážeme tie najzaujímavejšie z nich, ktoré sa nachádzajú v ôsmych regiónoch kraja. Vďaka nim spoznáte kus histórie, na ktorú môžeme byť patrične hrdí alebo vyskúšate remeslá, ktoré boli súčasťou životov našich predkov a majú výnimočnú umeleckú hodnotu.
Vyšívanie Podpolianskych vzorov
Tradícia vyšívania krivou ihlou sa viaže na región Podpoľania a súvisí s miestnou ľudovou tradíciou. Ide o spôsob vyšívania krojov a ďalších ľudových doplnkov za pomoci tzv. krivej ihly. Podpolianske vzory sú unikátne a žiaria pestrými farbami. A priučiť sa im môže každý z nás aj dnes pomocou tohoto remesla, ktoré zostáva stále živé práve vďaka miestnym obyvateľom.
Ak vás láka tento druh umenia, vyskúšajte aktivitu Vyšívanie krivou ihlou a osvojte si remeslo, ktoré má dôležité miesto v našej ľudovo-umeleckej histórii. Tento zážitok je doplnený aj o prehliadku podpolianskych krojov a ich výšiviek, ktoré patria medzi najvýraznejšie na Slovensku.
Osvojte si hrnčiarske remeslo
Hrnčiarske remeslo má za sebou bohatú históriu. Všeobecne patrí medzi najstaršie remeslá. Jeho korene zostali pevne zakorenené aj na strednom Slovensku a zachovávajú ho dodnes. Nie je to vôbec také jednoduché, ako sa vám môže zdať. Ak neveríte, navštívte Novú Baňu a vyskúšajte si to na vlastnej koži.
Hrnčiar Janko Fiala sa hrnčiarskemu remeslu priučil u svojho otca a ponúka možnosť vyskúšať si to každému. V rámci remeselného workshopu Čáry Máry hrnčiarom si môžete poctivo z hliny vyrobiť vytúžený výrobok, vrátiť sa na chvíľu späť a pripomenúť si toto obdivuhodné remeslo, ktoré bolo bežnou súčasťou životov našich predkov.
Spoznajte mesto pomocou chuťových buniek
Ak patríte medzi vášnivých milovníkov dobrého jedla, Banská Bystrica ponúka jedinečnú možnosť, spoznať toto mesto pomocou chuťových pohárikov a komentovanej prehliadky s ochutnávkou Foodtour. Kvalitné lokálne vína, syry, mäsové špeciality alebo remeselné pivá, to všetko ulahodí vašim hladným žalúdkom.
Jednotlivé ochutnávky prebiehajú v zaujímavých prevádzkach, ktoré sú známe svojou kvalitnou gastronómiou priamo uprostred mesta. Na záver si môžete vychutnať remeselné pivo v Červenom rakovi a dobrý drink iba o niekoľko krokov ďalej, v Leroy coffe & wine.
Výroba lokálnych olejov
V obci Súdovce v okrese Krupina sa nachádza rodinná lisovňa za studena lisovaných olejov Olej Hont. Všetky suroviny, z ktorých sú oleje vyrábané, sú slovenského pôvodu a pochádzajú od pestovateľov, ktorých zakladatelia Olej Hont dobre poznajú.
Ak vás zaujíma spôsob ich výroby, môžete vďaka prehliadke Oleje Hont nahliadnuť priamo do centra tohoto procesu a pozrieť sa, akým spôsobom vznikajú vaše obľúbené lokálne oleje. V ich ponuke nájdete bohatý výber produktov od konopného, slnečného, makového až po ľanový olej alebo olej z tekvicových semiačok. Preslávenou špecialitou je domáca horčica rôznych druhov, napríklad vinárska alebo medovo-kôprová.
Kvalitné víno a chutný syr pod hviezdami
Kvalitné víno a chutné syry v spojení s dobrou atmosférou pod osvetlenou nočnou oblohou sú zárukou príjemne stráveného večera. Neďaleko Banskej Bystrice, v obci Slovenská Ľupča, sídli zaujímavý rodinný projekt, ktorý spája svoje kvalitné domáce výrobky s možnosťou ochutnať ich priamo v domácom prostredí.
Ochutnávka Víno a syry pod hviezdami prebieha pod altánkom, z ktorého za komentára skúseného astronóma môžete pozorovať fascinujúce výjavy na oblohe. Rodinná farma Hliadlovských ponúka príležitosť premeniť každý večer na výnimočný.
Ochutnávka sopečných vín
Banská Štiavnica patrí medzi turisticky obľúbené miesta na Slovensku. Láka svojou prírodou, tajchami, zaujímavými miestami, ktoré nikde inde u nás nenájdeme alebo bohatou banskou históriou. Nech je už váš dôvod návštevy Štiavnice akýkoľvek, môžete si ho spestriť ochutnávkou lokálnych vín.
Ochutnávka vín spod sopky v príjemnom prostredí malej rodinnej vinotéky ViNOCENTRUM prináša bohatý výber miestnych vín pochádzajúcich z oblasti Štiavnických vrchov, ktoré rastú priamo na sopečnej pôde. Ak vás zaujíma toto remeslo bližšie, môžete sa dozvedieť veľa zaujímavostí priamo od tých najskúsenejších.
Prehliadka vinárskej osady
Pre milovníkov vínnej kultúry ponúka Stará Hora na juhu Štiavnických vrchov ozajstný zážitok. Ide o prehliadku vinohradníckej osady, ktorá je od roku 1981 čestným členom Pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry. Miestne vínne pivnice sú špecifické svojím pôvodom. Boli totiž ručne vytesané do podložia sopečného pôvodu.
V okolí Sebechlebov siaha vinárska história až do roku 1219 a predpokladá sa, že až sem vedú korene vzniku miestnych vínnych pivníc. Ich návštevu môžete spojiť aj priamo s ochutnávkou kvalitného vína.
Včelárom na jeden deň
Život včiel v úľoch, spracovanie peľu a výroba medu či ďalších produktov. Tento náročný, no fascinujúci proces je úlohou včelárov, ktorí sa svojmu remeslu musia venovať poctivo a s láskou. V doline Liešnica pri Kokave nad Rimavicou sa môže stať na jeden deň včelárom každý, vďaka edukačnej včelnici Včelí kRaj a prehliadke Jeden deň včelárom.
Včelí kRaj je prvou vzdelávacou včelnicou na Slovensku, ktorá ponúka zážitky pre každého. Nahliadnite vďaka nim do vzácneho sveta včiel a ochutnajte rôzne druhy medov.
Všetky tieto aktivity a množstvo ďalších si môžete vychutnať vďaka skvelým zážitkom, ktoré ponúka projekt Za horami, za dolami. Vďaka nim lepšie spoznáte jednotlivé regióny Banskobystrického kraja a okrem samotných workshopov tento projekt prináša aj tipy na výlety alebo možnosti aktívneho strávenia času uprostred prírody.
V spolupráci s Dobrý kraj
Nahlásiť chybu v článku