Hmyz, ktorý nie je veľmi príjemný a počas teplých letných dní dokáže byť naozaj neodbytný. Zaujímavosťou je najmä to, že niektorých ľudí štípu komáre viac a niektorých zas menej. Existuje aj dôvod, prečo to tak je.
Veľmi prekvapivým faktom je to, že len niektoré komáre z viac ako 3000 druhov sa „špecializujú“ na šťípanie ľudí. Práve druhy Aedes aegypti a Anopheles gambiae sú dobre známe pre uprednostňovanie ľudskej krvi. Známe sú však aj tým, že prenášajú choroby. Zatiaľ čo druh Aedes aegypti bol spojený s vírusom zika a horúčkou dengue, druh Anopheles gambiae bol zas spojený s maláriou.
Komáre majú teda veľmi silný pud na získanie krvi od ľudí, no to nie je všetko. Dokážu si dokonca aj špeciálne vyberať, od ktorých ľudí budú krv piť. Ak spíte v posteli s partnerom alebo máte izbu s viacerými ľuďmi, môžete si všimnúť rozdiel. Niektorí ľudia majú štipancov viac, pričom iní nemajú skoro nič. Ak sa pýtate prečo, existuje niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú výber komárov.
Niektorí hovoria, že komáre priťahuje nejaký krvný typ, spotená pokožka alebo dokonca potraviny, ktoré ste zjedli. Existuje viacero takýchto „príbehov“, no z väčšej časti sa zdá, že nie sú pravdivé. Práve preto vyvíjajú vedci veľké úsilie na výskum, pri ktorom sa snažia pochopiť správanie komárov a ich výber ľudí.
Všetky druhy komárov používajú oxid uhličitý ako indikátor, že je hostiteľ v blízkosti. Avšak oxid uhličitý je úplne všade a poskytuje málo informácií pre výskum. Ukázalo sa však, že kyselina mliečna je významnou zložkou, ktorá je rozšírenejšia v ľudskom zápachu ako napríklad u zvierat. Medzi tieto zložky patria napríklad amoniak, niektoré karboxylové kyseliny či acetón, ktoré dopĺňajú zápach človeka. Samozrejme, toto stále nevysvetľuje, prečo komáre štípu niektorých ľudí viac a iných menej, no je to odpoveď aspoň na to, prečo sa komáre zameriavajú na ľudí a nie na zvieratá. Najlepším dôkazom toho, čo ovplyvňuje komárov vybrať si medzi ľuďmi, sú rozdiely v našej koži.
Mikroflóru pokožky tvoria väčšinou nepatogénne baktérie a huby, ktoré žijú na našej koži, v póroch a vo vlasových folikuloch. Kombinácia zápachu, ktorú vypúšťa naša pokožka vo forme prchavých organických zlúčenín, je rozhodujúcim faktorom pre komáre. To znamená, že si vyberajú ľudí na základe mikroorganizmov, ktoré žijú na našej koži.
Vzhľadom na rozmanitosť a početnosť baktérií v koži sa odhaľujú veľmi citlivé vône pre hmyz, ako je komár. Zloženie našej kožnej mikroflóry väčšinou závisí od nášho prostredia – to čo jeme a kde žijeme. Všetko, čoho sa dotkneme, čo jeme, pijeme a ako sa umývame má naozaj veľký vplyv na tvorbu nových mikróbov. Existujú však dôkazy, že aj naša genetika dokáže v menšej miere ovplyvniť tvorbu mikróbov. Môže to byť prostredníctvom geneticky riadenej produkcie bielkovín v pokožke, ktoré pôsobia ako bariéry a zabraňujú vzniku mikróbov a ich rastu na koži.
Mali by ste vedieť, že čistý pot nemá žiadny rozpoznateľný zápach a preto samotné potenie nemusí byť zodpovedné za prilákanie komárov. Naopak, chemické zloženie potu a následné mikróby, ktoré žijú na vašej pokožke, môžu podľa zápachu komáre prilákať.
Aj napriek tomu, že je jasné, že si komáre vyberajú ľudských hostiteľov podľa baktérií na koži, je menej jasné, prečo uprednostňujú zápach niektorých mikróbov pred ostatnými. Ak sa podarí vedcom zistiť, prečo to tak je, mohli by sme zmeniť našu bakteriálnu kompozíciu, aby sme sa stali menej atraktívnymi pre komárov.
sciencealert.com
Nahlásiť chybu v článku