Foto: unsplash

Vedeli ste, že múku by ste mali dávať do mrazničky?

Väčšina z vás má možno múku odloženú v špajze na poličke. Možno v obale, v ktorom ste ju kúpili v obchode, alebo možno v plastovej nádobe. Je to ale chyba, mali by ste ju skladovať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom mieste, ideálne dokonca v mrazničke.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pozor na dátum spotreby a škodcov

Vari niet domácnosti, v ktorej by sa nenachádzali zásoby múky, cukru, soli či iných základných potravín. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia má múka dátum spotreby, ktorý by ste mali dodržiavať, píše web Master Class. K znehodnoteniu múky zvyčajne dochádza následkom pôsobenia vlhkosti, tepla, svetla alebo kyslíka. Ak má žltkastú farbu alebo začala kyslasto zapáchať, je lepšie ju už nekonzumovať.

Foto: pexels

Navyše, do múky sa môžu dostať aj rôzni škodcovia, medzi nimi napríklad múčiar obyčajný. Ak chcete, aby vám múka vydržala dlhšie a ostala bez škodcov, nenechávajte ju v papierovom obale z obchodu. Po kúpe ju presypte do uzatvorenej, ideálne vzduchotesnej nádoby. Tú odložte na tmavé chladné miesto. Na nádobu nezabudnite nalepiť poznámku s informáciou, dokedy je múku potrebné použiť.

Múku skladujte v chladničke alebo mrazničke

Ak je v miestnosti vysoká teplota alebo vlhkosť, je najlepšie skladovať múku v chladničke alebo mrazničke. Múku skladujte vo vzduchotesnej nádobe, napríklad v sklenenej alebo plastovej nádobe, alebo vo vzduchotesnom plastovom vrecku, aby sa dovnútra nedostala vlhkosť. Biela múka vydrží v chladničke až jeden rok a celozrnná šesť mesiacov.

Foto: unsplash

Ešte lepšie je dať múku do mrazničky. Mraznička zničí všetkých škodcov, ktorí by sa mohli v múke vyskytnúť. Biela múka vydrží v mrazničke až dva roky a celozrnná múka jeden rok. Ak múku skladujete na chladnom mieste, pred použitím ju nechajte ohriať na izbovú teplotu, inak nevykysne. Rozmrazujte len toľko, koľko potrebujete. Ak budete múku opakovane rozmrazovať a znovu zmrazovať, pokazí sa.

Uložiť článok

Najnovšie články