Väčšina z vás má možno múku odloženú v špajze na poličke. Možno v obale, v ktorom ste ju kúpili v obchode, alebo možno v plastovej nádobe. Je to ale chyba, mali by ste ju skladovať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom mieste, ideálne dokonca v mrazničke.
Pozor na dátum spotreby a škodcov
Vari niet domácnosti, v ktorej by sa nenachádzali zásoby múky, cukru, soli či iných základných potravín. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia má múka dátum spotreby, ktorý by ste mali dodržiavať, píše web Master Class. K znehodnoteniu múky zvyčajne dochádza následkom pôsobenia vlhkosti, tepla, svetla alebo kyslíka. Ak má žltkastú farbu alebo začala kyslasto zapáchať, je lepšie ju už nekonzumovať.
Navyše, do múky sa môžu dostať aj rôzni škodcovia, medzi nimi napríklad múčiar obyčajný. Ak chcete, aby vám múka vydržala dlhšie a ostala bez škodcov, nenechávajte ju v papierovom obale z obchodu. Po kúpe ju presypte do uzatvorenej, ideálne vzduchotesnej nádoby. Tú odložte na tmavé chladné miesto. Na nádobu nezabudnite nalepiť poznámku s informáciou, dokedy je múku potrebné použiť.
Múku skladujte v chladničke alebo mrazničke
Ak je v miestnosti vysoká teplota alebo vlhkosť, je najlepšie skladovať múku v chladničke alebo mrazničke. Múku skladujte vo vzduchotesnej nádobe, napríklad v sklenenej alebo plastovej nádobe, alebo vo vzduchotesnom plastovom vrecku, aby sa dovnútra nedostala vlhkosť. Biela múka vydrží v chladničke až jeden rok a celozrnná šesť mesiacov.
Ešte lepšie je dať múku do mrazničky. Mraznička zničí všetkých škodcov, ktorí by sa mohli v múke vyskytnúť. Biela múka vydrží v mrazničke až dva roky a celozrnná múka jeden rok. Ak múku skladujete na chladnom mieste, pred použitím ju nechajte ohriať na izbovú teplotu, inak nevykysne. Rozmrazujte len toľko, koľko potrebujete. Ak budete múku opakovane rozmrazovať a znovu zmrazovať, pokazí sa.
Nahlásiť chybu v článku