Foto: Wellcome Library, London/CC BY 4.0

Viktoriánska éra bola zvláštna v mnohých ohľadoch.

A to nie len čo sa týka skrášľovania seba, či domácností. Vyžadovalo sa striktné dodržiavanie etikety a akékoľvek vybočenie z nej, bolo neprípustné. Zároveň to však bola doba, kedy zvedavosť vedcov, ale i laikov nemala hraníc. Aj keď na tom väčšinou nie je nič zlé, niektoré experimenty skutočne nemajú obdoby.

Článok pokračuje pod videom ↓

Medzi výnimočne zvedavých ľudí viktoriánskej éry patril aj zoológ menom William Buckland. Narodil sa v roku 1784 a v priebehu svojho života sa venoval mnohým činnostiam, bol napríklad geológom či učiteľom. Vzdelával sa na Oxforde a jeho myseľ bola skutočne jedinečná. V roku 1845 sa dokonca stal aj dekanom.

Kým túto funkciu vykonával, mohol si dovoliť vlastniť zverinec plný exotických zvierat, ako boli napríklad opice či hady. Buckland bol zároveň súčasťou britskej organizácie, ktorej cieľom bolo dovážať do krajiny najrôznejšie druhy zvierat, aby videli, či a akým spôsobom sa začlenia do ekosystému. Ak sa zvieratám podarilo začleniť, skúmalo sa, či by boli zároveň vhodným zdrojom potravy. Možno práve to ovplyvnilo Bucklanda v nezvyčajnom rozhodnutí. Zaumienil si, že ochutná každé jedno zviera na Zemi.

Skutočne sa neštítil ničoho a hovorí sa, že ochutnal mäso z ježka, slimáka, pantera, pštrosa a neváhal ochutnať ani mäso zo šteňaťa. Medzi jeho najobľúbenejšie pochúťky patrili údajne myši na toaste a tie pravidelne podával aj svojim hosťom na večierkoch. Naopak najmenej mu chutili muchy bzučivky a mole.

Ani slimáky či muchy nepatria medzi tie najzvláštnejšie veci, aké dal Buckland do úst. Jedného dňa sa vybral na návštevu k lordovi Harcourtovi, ktorý mal doma vystavené mumifikované srdce kráľa Ľudovíta XVI. Keď mu ho chcel hostiteľ predviesť, Buckland neváhal a ochutnal aj kúsok mumifikovaného srdca.

Hovorí sa, že aký otec, taký syn a v tomto prípade je to skutočne platné. K Williamovi Bucklandovi sa totiž neraz pripojil na nezvyčajné ochutnávky aj jeho syn Francis. Títo dvaja však neboli jediní. Za viktoriánskych čias bol napríklad Charles Darwin členom tzv. Glutton klubu, ktorého členovia si taktiež zaumienili, že ochutnajú mäso z čo najväčšieho množstva druhov zvierat. Klub bol však čoskoro rozpustený.

Napriek tomu sa Darwin rozhodol, že sa nevzdá a ochutnával ďalej. Mohol si tak pochutnať napríklad na jastrabovi či pásavcovi. Aj Darwin mal svoju obľúbenú pochúťku. Na jednej zo svojich ciest vyhlásil, že mäso z neznámeho veľkého hlodavca je najlepšie, aké kedy jedol.

Čo najzvláštnejšie ste doteraz ochutnali vy?

Pozri aj: 10 exotických pochúťok, ktoré je lepšie radšej neskúšať, lebo to môže byť vaše posledné jedlo

thevintagenews
Uložiť článok

Najnovšie články