Niektorým ľuďom v chladničke za žiadnych okolností nesmie chýbať kečup, ktorý sú schopní si dať ku každému jedlu. Iní zas nedopustia na horčicu. Odborníci vysvetľujú, ktorá z alternatív je zdravšia.
Pozor na cukor a kalórie
Ako informuje Mail Online, odborníci na stravovanie prezradili, či je zdravšie dopriať si k jedlu kečup, alebo horčicu. Kečup sa podľa nich môže pochváliť tým, že obsahuje živiny, ako je lykopén, ktorý je zdravým antioxidantom (pomáha napríklad pri prevencii rakoviny prostaty). Typická porcia pritom obsahuje len 4 gramy cukru, 19 kalórií a 150 miligramov sodíka. Horčica je však stále zdravšia ako kečup, pretože okrem iného má menej kalórií.
Ak sa chcete stravovať zdravo a dbáte o svoju váhu, primerané množstvo kečupu vám z času na čas celkom isto neuškodí. Ak si však kečup dávate ku všetkému a hranolčeky v ňom doslova utápate, množstvo cukru, ktorý tak konzumujete, sa postupne nazbiera, čo môže spôsobovať ťažkosti.
Horčica víťazí
Na druhej strane, klasická horčica obsahuje horčičné semienko, ocot, soľ a korenie, ale zvyčajne neobsahuje cukor, pokiaľ nie je určená na sladko, ako napríklad medová horčica. Jedna čajová lyžička, ktorá sa považuje za typickú porciu, obsahuje tri až päť kalórií a 110 miligramov sodíka.
Ideálne je, ak je v horčici kurkuma. Tá totiž obsahuje kurkumín, ktorý pôsobí protizápalovo a antioxidačne. Ak sa teda rozhodujete medzi horčicou a kečupom, zdravšou alternatívou je horčica. Samozrejme, ako pri kečupe aj pri horčici to ale závisí od druhu. Ak si napríklad radi doprajete medovú horčicu, opäť to môžete poľahky prehnať s cukrom.
Nahlásiť chybu v článku