Ilustračné foto: Unsplash

Slovenské výrobky sa v tomto prípade umiestnili v nelichotivom rebríčku.

Tradičné slovenské jedlá či nápoje sa u ľudí stretávajú často len s dvoma názormi, buď sú obľúbené, alebo na ne nemôžte ani pozrieť. Platí to aj pri dvojici, ktorú portál Taste Atlas zaradil do neslávneho rebríčka najhorších jedál a nápojov v strednej Európe. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Taste Atlas často prichádza s rôznymi rebríčkami jedál a nápojov z celého sveta, pričom ich zoraďuje len na základe hodnotení ľudí. Tentoraz do 15. septembra 2023 zbierali hodnotenia na stredoeurópske nápoje a jedlá, pričom sa k tomu postavili z opačnej strany, a síce, že priniesli zoznam toho najmenej obľúbeného, teda najhoršieho z regiónu, v ktorom sa nachádza aj Slovensko.

Obľúbený nápoj Slovákov pohorel

Slangovo aj slovenský gin – borovička, ktorá je takmer povinnou výbavou rôznych zábavných akcií, a keď príde debata na tvrdý alkohol, množstvo Slovákov volí práve tento nápoj z borievky. Taste Atlas vybral jednu z najpopulárnejších borovičiek. Opisuje ju ako slovenský destilát s príchuťou borievky, ktorý sa často plní do fliaš so sušenými plodmi borievky alebo vetvičkou borievky obyčajnej. Vyrába sa z borievkových a obilných destilátov a čistenej pramenitej vody z tatranských veľhôr.

Foto: Unsplash

Opis je síce pomerne pozitívny, no to nič nemení na tom, že táto borovička sa umiestnila zo 100 na 43. mieste najhorších nápojov a jedál v regióne strednej Európy.

Máme miesto aj v TOP 10

V neslávnom rebríčku sa slovenské produkty umiestnili, žiaľ, dvakrát. V prvej desiatke totiž nájdeme aj Liptovskú salámu. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi, píše Taste Atlas.

Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový orech, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Liptovská saláma má jemnú mäsitú chuť vďaka čerstvej bravčovej masti použitej pri jej príprave a vyžaruje intenzívnu vôňu muškátového orieška a zázvoru, takto opísali salámu, ktorú na stoloch mnohých Slovákov vidno už desiatky rokov.

Uložiť článok

Najnovšie články