vinokviztut-770x404

Foto: Pixabay

Vyznáte sa vo víne?

Hovorí sa, že vo víne je pravda. Byť znalcom vína, to znamená roky štúdia, ale aj jeho ochutnávania a porozumenia všetkých procesov. Dnes sme si pre vás pripravili kvíz, ktorý preverí vaše znalosti o tomto lahodnom nápoji. Zvládnete ho na plný počet bodov? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak vás tento kvíz zaujal, skúste aj ďalšie v našej sekcii kvízov.

1 / 10

Z akej krajiny pochádzajú najstaršie nálezy o výrobe vína?

svg%3EUnsplash

Najstaršie dôkazy o výrobe vína pochádzajú z Gruzínska a sú staré 8-tisíc rokov.

2 / 10

Koľko vinohradníckych oblastí sa nachádza na Slovensku?

svg%3EPixabay

Zoznam vinohradníckych oblastí na Slovensku je rozdelený na 6 vinohradníckych oblastí, ktoré sa delia na vinohradnícke rajóny (okrem vinohradníckej oblasti Tokaj) a vinohradnícke obce.

3 / 10

Ktorá krajina vyprodukovala v roku 2019 najviac vína?

svg%3EPixabay

Až 47,5 milióna hektolitrov vína vyrobilo Taliansko, vďaka čomu sa umiestnilo na prvom mieste. Na druhom mieste sa nachádza Francúzsko, Čína obsadila 10. priečku.

4 / 10

Čo je to cibéba?

svg%3EPixabay

Cibéba je bobuľa hrozna, ktorá zoschla na koreni viniča; obsahuje 40 - 60 % hmot. cukru a spravidla býva napadnutá ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.

5 / 10

Akej farby je víno tramín červený?

svg%3EPixabay

Tramín červený je starobylá muštová odroda viniča určená na výrobu bielych vín

Kvíz pokračuje pod reklamou
6 / 10

Ako sa nazýva náuka o mikrobiológii, fyzike, chémii a technológii vína?

svg%3EPixabay

Slovo enológia pochádza z gréckeho oinos = víno + logos = náuka, slovo

7 / 10

Aké je to panenské víno?

svg%3EPixabay

Keď sa vysadí víno, trvá približne tri až štyri roky kým dá úrodu. Víno z prvej úrody sa nazýva panenské.

8 / 10

Ako sa nazýva prírodný antioxidant zastúpený najmä v červenom víne?

svg%3EPixabay

Resveratrolu sa prisudzujú liečivé účinky, aj keď nie všetky štúdie toto tvrdenie podporujú.

9 / 10

Čo je to rampáš?

svg%3EPixabay

Rampáš je prekvasený burčiak, ktorý obsahuje vyššie percento alkoholu.

10 / 10

Ako sa volá táto metóda otvárania šumivého vína?

svg%3E Frank van Mierlo/Wikimedia

Sabráž je technika otvárania fliaš šumivého vína šabľou. Tento neobvyklý spôsob sa používa pri slávnostných príležitostiach. V podstate ide o useknutie konca hrdla fľaše šabľou. Seknutie šabľou je prevedené pohybom ostria šable po šve fľaše k miestu spoja hrdla s prstencom fľaše pod zátkou.

Uložiť článok

Najnovšie články