Oxid uhličitý z energie použitej na výrobu mäsa v laboratóriách sa z dlhodobého hľadiska zdá byť oveľa nebezpečnejší ako metán, ktorý poznáme v prepojení s dobytkom. Informácie publikovali vedci po uskutočnení modelovej situácie. Zároveň sa konzumácia mäsa vo svete stále zvyšuje, preto je tento problém potrebné riešiť.
Podľa doterajších záznamov agrokultúra tvorí až štvrtinu z celkového množstva skleníkových plynov v atmosfére. Ľudia, či presnejšie vedci, sa preto rozhodli hľadať alternatívne možnosti, ktoré by v konečnom dôsledku znížili túto úroveň čo najnižšie. Vplyv na to má aj fakt, že množstvo pôdy sa začalo využívať na pasenie dobytka.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Ako jednu z prípadných možnosti vnímali výrobu mäsa v laboratóriách. Niektoré firmy sa preto zamerali na vývoj laboratórií, v ktorých je možné „pestovať“ hovädzie, bravčové a hydinové mäso, ale napríklad aj morské plody. Pokusy potvrdili, že by bolo možné týmto spôsobom značne zredukovať hladinu metánu v atmosfére.
Ale tento spôsob zaobstarávania si mäsa by spôsobil výrazné veľké koncentrácie oxidu uhličitého. Zatiaľ čo metán je schopný odbúrať sa v priebehu dvanástich rokov, oxid uhličitý sa drží zubami nechtami po tisícročia. Týmto spôsobom by sme sa preto dostali akurát tak z kaluže do blata.
Lab grown meat could be worse for the environment then cattle. https://t.co/2Dnj82LRwe pic.twitter.com/0cMZAi7j17
— autotldr (@autotldr_) 19. februára 2019
Vedci z Oxford Martin School sa rozhodli otestovať rôzne možnosti produkcie mäsa a tým nájsť odpoveď na to, ktorá z nich by mala najmenší dopad na fungovanie našej planéty z dlhodobého hľadiska. Výsledkom ich pátrania je krivka, ktorá zachytáva vplyvy troch rôznych plynov, neodmysliteľne prepojených s touto problematikou – oxid uhličitý, metán a oxid dusný, v priebehu tisíc rokov ľudskej existencie.
V krivke vyjadrili to, ako veľmi by ovplyvnili globálnu teplotu na základe zvyšovania a znižovania jednotlivých faktorov, ktorými sú požívanie, výroba mäsa a metóda jeho výroby. Z ich testov vyplýva, že laboratórne vytvárané mäso je spôsob, ktorý možno pokladať za najmenej ničivý a lepší ako chov dobytka. No treba sa pozrieť aj na inú stránku veci a tou je fakt, že z dlhodobého hľadiska má takéto mäso výrazne horší dopad na fungovanie atmosféry.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Jednou z oblastí, v ktorej v tejto dobe pozorujeme najvyšší nárast konzumácie mäsa je Ázia, kde vplyvom prosperujúcej ekonomiky a zvyšovania platov dochádza k nárastu dovozu mäsa až na takmer 50% z celkového svetového importu.
independent.co.uk
Nahlásiť chybu v článku