V posledných dňoch sa stalo virálnym na sociálnych sieťach video, ktoré zobrazuje výrobu krabích tyčiniek a ľudia sú zhrození a zhnusení z ich výroby. Avšak, ani výroba, pre našinca bežnejšej potraviny — obyčajných párkov, nie je nič, čo by vyzeralo najpríjemnejšie.
Kvalitné párky by mali byť balené v črevách, vďaka čomu je jedlý aj ich obal. Obsah mäsa potom závisí od samotného zloženia, preferencií spotrebiteľa a ceny.
Nechutná výroba
Ide o výrobok, ktorý vzniká jemným rozomletím mäsa, ktoré je následne ochutené, pridáva sa doň voda či ďalšie prímesy. S ohľadom na požadovanú kvalitu a množstvo mäsa sa v párkoch tiež môže objaviť múka, škrob, rastlinné náhrady mäsa, alebo sa pridáva tzv. mechanicky oddelené mäso, tzv. separát. Preto sa v menej kvalitných párkoch môžeme stretnúť s čiastočkami kostí, ktoré sa vo výslednej zmesi môžu objaviť práve z mäsového separátu.
Už aj z toho je jasné, že výroba párkov nemusí vyzerať najlahodnejšie. Mäso je potrebné rozomlieť, ochutiť, pridať prídavné látky, ďalej pripraviť črevá na plnenie a následne začať s výrobou párkov, ktoré sa potom tepelne opracujú.
V každom prípade, aj keď výroba nemusí vyzerať najlákavejšie, párky, ako aj iné výrobky, musia spĺňať hygienické štandardy a výrobca zodpovedá za ich kvalitu.
Mimochodom, samotné slovo „párok“ vzniklo z tradičného spôsobu výroby, keď sa zmes v čreve preväzovala a vytvárali sa tak dvojice, čiže páry, z čoho vzniklo pomenovanie párky.
Nahlásiť chybu v článku