Pitie kávy môže byť hotová veda. Kým niektorí si ju radi vychutnávajú takú, aká je, ďalší si ju napríklad osladia, či pridajú trochu mlieka. A potom je tu ešte skupina ľudí, ktorá pije skôr mlieko s kávou než naopak. Na internete sa objavil hack, ktorý odporúča dať si do kávy štipku soli, upozornil naň vedecký portál Science Alert a priniesol zaujímavé vysvetlenie tohto triku.
Ak sa vám niekedy omylom stalo, že ste si do kávy dali namiesto lyžičky cukru lyžičku soli, pravdepodobne vás čakal šok. Štipka soli však môže zmeniť chuť tohto obľúbeného nápoja na nepoznanie.
Vystúpia na povrch ďalšie chute
Science Alert opisuje trik, ktorý spočíva v tom, že chlorid sodný, teda kuchynská soľ, dokáže potlačiť horkosť nielen pri jedle, ale aj pri káve. A to je iba začiatok jeho „zázračných“ schopností.
Tým, že potlačí horkosť, môžu vystúpiť do popredia ďalšie chute kávy, ktoré si tak budete môcť naplno vychutnať. Nejde pritom o žiadnu novinku. Už v roku 1995 prišiel výskum so zistením, že soľ dokáže potláčať horkosť.
Toto je presný čas, kedy by ste mali piť kávu
Okrem toho, vedeli ste, že existuje ideálny čas na pitie kávy, aby ste mali dostatok energie na celý deň? Štúdia maklérskej spoločnosti Brokerage Firm priniesla pre niektorých možno až prekvapivé výsledky.
Do spomínaného výskumu sa zapojilo viac ako 2-tisíc ľudí, ktorí bežne pijú kávu. Prieskum okrem iného ukázal aj to, kedy sú ľudia v práci najefektívnejší a naopak, od ktorej hodiny naša efektivita klesá. A práve vtedy je ten správny čas dať si kávu.
Najproduktívnejší čas je približne o 10:20 dopoludnia, a keďže pracovné tempo popoludní už klesá, pričom kritický čas nastáva o 13:27, nastáva ideálny čas na šálku kávy.
Ak bojujete v práci s nedostatkom energie, mali by ste vedieť, že tromi najlepšími spôsobmi ako si ju doplniť sú káva, šálka čaju alebo prechádzka na čerstvom vzduchu, ak vám to vaše možnosti dovoľujú.
Nahlásiť chybu v článku