interez kvíz gastronomické pojmy

foto: Canva

Ako v kórejskej kuchyni volajú malé prílohy k hlavnému jedlu?

Canva

Predovšetkým v kórejskej kuchyni (ale aj v iných ázijských) sa termínom banchan označujú malé misky s jedlom, ktoré sa servírujú nie pred ani po, ale počas hlavného chodu. Ich úlohou je dopĺňať jeho chute.

Čo znamená, že sú cestoviny uvarené al dente?

Canva

Výraz "al dente" pochádza z taliančiny a doslova znamená "na zub" alebo "na skus". Používa sa najmä v súvislosti s cestovinami, ako napríklad špagetami. Keď sú cestoviny al dente, sú uvarené tak, aby boli pevné na dotyk, ale stále mali odolné jadro. Nie sú úplne zmäknuté alebo prevarné.

Ako sa volá proces, v ktorom vopred namáčame mäso v pripravenej omáčke?

Canva

Počas marinovania sa potraviny nechávajú v chladničke od niekoľkých hodín až po niekoľko dní, aby sa marináda mohla vsiaknuť do mäsa alebo iného jedla a zlepšiť jeho chuť a textúru.

Ako sa volá mäkká pena, ktorá sa používa ako dekorácia či príloha k jedlám?

Canva

V kontexte gastronómie sa práve termín espuma používa na opis mäkkej a vzdušnej peny, ktorá sa používa ako dekorácia či príloha k jedlám. Je to výraz pochádzajúci zo španielčiny. Mala by doslovne vyzerať ako pena a mať vzdušnú hladkú konzistenciu.

Ako sa nazýva piaty chuťový vnem?

Canva

Umami je údajne (zatiaľ bez jednoznačných dôkazov) jeden z piatich základných chuťových vnemov, spolu s kyslosťou, slanosťou, sladkosťou a horkosťou. Tento pojem pochádza z japonského jazyka a v preklade znamená “chutný” alebo “lahodný”.

Ako sa súhrnne volá jedlo, ktoré sa dá jesť prstami?

Canva

Fingerfood (z anglického prekladu “jedlo na jedenie prstami”) je štýl prípravy jedál, ktorý je určený na konzumáciu bez použitia príborov. Je to často jednoduché a malé jedlo, ktoré je vopred pripravené a podávané vo forme malých kúskov.

Ako sa volá spôsob prípravy mäsa na obrázku?

Canva

Na dosiahnutie správnej teploty a času varenia pri sous-vide spôsobe sa často používajú špeciálne zariadenia (na obrázku), ktoré udržujú teplotu vody a zabezpečujú konzistentné varenie. Mäso zostáva vláčne a šťavnaté.

Ako sa označuje technika s ohňom na obrázku?

Canva

Flambovanie je kulinársky termín, ktorý označuje postup, pri ktorom sa jedlo zalieva alkoholickým nápojom a potom sa tento nápoj podpáli. Cieľom je vytvoriť plameň, ktorým sa dochucuje alebo dokončuje príprava jedla.

Ako sa volá chemický proces, pri ktorom vzniká napríklad na mäse chrumkavá kôrka?

Canva

K Maillardovej reakcii dochádza, keď teplo na suchom povrchu rozkladá cukry a aminokyseliny. Príkladmi sú dochrumkava opečené steaky alebo špízy. Chuťové zložky takto upečeného jedla zahŕňajú sladkosť a horkosť.

Ako sa volá spôsob krájania zeleniny na obrázku?

Canva

Ide o krájanie na dĺžku približne 6 cm a hrúbku asi 2 mm. Tento spôsob krájania zabezpečuje rovnomernú a jemnú štruktúru prúžkov. Julienne zelenina je častou prísadou polievok, nájdete ju na jedálnych lístkoch, napríklad vo vývare.

Uložiť článok

Najnovšie články