Foto: Unsplash

Človek s ochorením, ktorý by žuval túto žuvačku, by nakazil omnoho menej ľudí.

Výskumný tím z Pennsylvánskej univerzity vynašiel žuvačku s proteínom, ktorý „zachytáva“ koronavírusové častice, čím znižuje množstvo vírusu v slinách. Výsledky experimentu zverejnili v časopise Molecular Therapy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Infikovaný človek, ktorý by žuval túto žuvačku, tak by nakazil navôkol seba oveľa menej ľudí. Táto žuvačka obsahuje kópie enzýmu ACE2, ktorý funguje ako receptor vírusu na povrchu ľudských buniek.

Človek s ochorením, ktorý by ju žuval, by tak nakazil omnoho menej ľudí. Obsahuje kópie enzýmu ACE2, ktorý funguje ako receptor vírusu na povrchu ľudských buniek. Množstvo vírusu v slinách skúmali to v laboratórnych podmienkach a sledovali, ako sa zníži po použití žuvačky. A tak výskumný tím prišiel na to, že by sa vírusová nálož znížila až o 95 %.

Žuvačka má chuť a konzistenciu podobnú s klasickými žuvačkami a dá sa roky bezpečne skladovať pri izbovej teplote. Vedci tvrdia, že ani žuvaním sa enzýmy nepoškodia.

Uložiť článok

Najnovšie články