V skutočnosti ide o tisíce ton. A nie je to jedlo, ktorému by skončila záručná doba, alebo by bolo poškodené. Len 46% vyhodeného jedla tvorí ovocie a zelenina, nedá sa totiž použiť inak a tak sa z nich stáva odpad. V tesnom závese je pečivo a hotové jedlá. Slovenské Tesco zverejnilo na konferencii Foodwaste v Bratislave informáciu, podľa ktorej za posledný rok vyhodilo takmer 3 tisíc ton jedla vhodného na konzumáciu.
Ako uvádza portál Aktuality.sk: „Za finančný rok 2016/17 (teda od vlaňajšieho februára do februára 2017) Tesco celkovo predalo 573 366 ton potravín po celom Slovensku. Celkovo mal reťazec 10 131 ton potravinových prebytkov. 2979 ton tvorili potraviny stále vhodné na konzumáciu. Napriek tomu reťazec daroval iba 137 ton jedla. Ďalších 2806 ton sa muselo zlikvidovať.“
Z toho teda plynie, že sa vyhodí nepredstaviteľné množstvo jedla. Tesco však nezverejnilo túto informáciu, preto aby si spôsobilo potupu. Práve naopak, svojim krokom chce presvedčiť aj ostatné reťazce, aby zverejnili svoje štatistiky. Následne chcú intenzívne zabojovať proti plytvaniu.
Podľa informácií, ktoré uvádzajú aktuality.sk, členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) sa dohodli, že budú aktívne bojovať proti plytvaniu. „Zaviedli sme tento rok rad Dokonale nedokonalej pokrivenej zeleniny a ovocia. Zlepšili sme naše zásobovanie, aby sme urýchlili dodanie citrusového ovocia a tým predĺžili čerstvosť o dva dni. Ukončili sme promo akcie „1+1 zdarma“ na ovocí a zelenine v našich obchodoch v strednej Európe, a tým pomohli našim zákazníkom nakupovať len to, čo skutočne potrebujú a predišli tak plytvaniu priamo v ich domácnostiach,“ uvádza Tesco v správe o plytvaní.
aktuality.sk
Nahlásiť chybu v článku