foto: Canva

Koľko olízaní je svetový priemer na zlízanie 1 kopčeka zmrzliny?

Canva

Podľa International Ice Cream Association treba priemerne asi 50 olízaní na to, aby sme zjedli jeden priemerný kopček zmrzliny na kornútku.

Aká je celosvetovo najpopulárnejšia zmrzlinová príchuť?

Canva

Vanilka ako príchuť stojí na čele mnohých zoznamov a výnimkou nie je ani zmrzlina. Práve tá vanilková si už dlhodobo drží prvenstvo, no čokoládová jej dýcha na päty.

Kedy bola oficiálne vynájdená zmrzlina?

Canva

Antonio Latini (1642 – 1692), muž pracujúci pre španielskeho miestokráľa v Neapole, je považovaný za prvého človeka, ktorý napísal v roku 1665 recept na sorbetto. Je tiež zodpovedný za vytvorenie sorbetu na báze mlieka, ktorý väčšina kulinárskych historikov považuje za prvú „oficiálnu“ zmrzlinu.

Kedy si pripomíname Deň zmrzliny?

Canva

Presne tak, je mu vyhradená každá tretia júlová nedeľa, čiže to tento rok spadá na 16. júla. Tento sviatok pochádza z USA - bol to prezident Ronald Reagan, kto júl oficiálne deklaroval za mesiac zmrzliny a každú tretiu júlovú nedeľu za národný deň zmrzliny. Stalo sa to v roku 1984 a odvtedy sa tento sviatok rozšíril viac-menej do celého sveta.

Ktorá krajina konzumuje najviac zmrzliny na obyvateľa?

Canva

Najviac zmrzliny na obyvateľa spotrebuje Nový Zéland. Medzi ďalšie krajiny plné milovníkov zmrzliny patria USA, kde sa na hlavu zje impozantných 20,8 litra a Austrália, kde každý človek skonzumuje asi 18 litrov.

Koľko meral najvyšší zmrzlinový kornútok na svete?

Canva

Tento 110-kilogramový kornút s 1 080 litrami zmrzliny bol vysoký tri metre a osem centimetrov a mohol poskytnúť 10 800 porcií zmrzliny. Aká to bola príchuť? Vanilková s jahodovou a čokoládovou polevou, ktorá pôsobí – povedzme si úprimne – trochu nezáživne.

Minimálne koľko % ovocia musí obsahovať sorbet?

Canva

Pre porovnanie, obyčajné mliečne zmrzliny sú v rozsahu 10 % až 25 %; sorbety sú v rozmedzí 30 % až 50 %. Používať na ich výrobu by sa malo len zrelé ovocie.

Aká je ideálna teplota servírovanej zmrzliny?

Canva

Ideálny rozsah je niekde medzi -14 °C a -12 °C. Nedovoľte, aby zmrzlina opakovane zmäkla a znovu sa zmrazila. Keď sa malé kryštály ľadu roztopia a znova zmrazia, môžu sa nakoniec zmeniť na veľké hrudky a zmrzlina stratí svoju pôvodnú nadýchanú konzistenciu.

Jeden z týchto zákonov zákonov o zmrzline naozaj platí. Ktorý?

Canva

V celej Alabame je nezákonné, aby človek kráčal po ulici so zmrzlinovým kornútom v zadnom vrecku. Keď sa v minulosti väčšina ľudí pohybovala na koňoch, zlodeji koní si dávali zmrzlinu do vrecka, aby odlákali kone bez toho, aby boli obvinení z krádeže.

V ktorom roku bol vynájdený kornútok?

Canva

Zmrzlinové kornútky boli vynájdené v roku 1904 počas Svetovej výstavy v St. Louis, Missouri. Táto história je niekedy sporná, ale je dosť populárna. Pred kornútkom sa zmrzlina väčšinou lízala z malého pohárika alebo misky.

Uložiť článok

Najnovšie články