O cukre som vám toho už popísala dosť. Sú to moje vlastné poznatky, ktoré som si hromadila nejaký ten čas, kým som sa do toho celého pustila. Aby to však neboli informácie len z jednej strany, rozhodla som sa osloviť odborníčku, výživovú špecialistku Moniku Búryovú, ktorá pracuje v spoločnosti Svet zdravia v Banskej Bystrici. V tomto článku sa dočítate, čo je cukor, aké procesy v tele prebiehajú, ale aj to, ako sa vyhnúť prípadným zdravotným ťažkostiam.
Prečo je cukor škodlivý pre náš organizmus a ako naň naše telo reaguje? (Ako to funguje, keď príde cukor do organizmu)
V prvom rade treba charakterizovať, ktorý cukor je pre náš organizmus škodlivý. Nedémonizovala by som sacharidy všeobecne. Dôležité je prijímať sacharidy s nízkym glykemickým indexom. To znamená, že nevyžadujú rýchlu odozvu pankreasu v produkcii veľkého množstva inzulínu, ktorý u zdravého človeka stabilizuje hladinu glukózy v krvi. Prísun veľkého množstva jednoduchých cukrov, predovšetkým glukózy, spôsobí provokovanie pankreasu k produkcii veľkého množstva inzulínu.
Jednoducho povedané, hladina glukózy v krvi je ako na hojdačke. V krátkom čase sa jej hladina zvýši, následne pri veľkej produkcii inzulínu sa zníži až príliš, nastáva stav, kedy sa telo dostáva do stresu a opätovne požaduje prijem sacharidov. Pri neustálom príjme musí organizmus s prijatou glukózou pracovať. Najskôr ju uskladňuje do pečene vo forme glykogénu, potom do svalov a nakoniec do tuku. Pokiaľ sa človek k tomu ešte dostatočne nevenuje pohybu, začína priberať a neskôr sa dostáva do stavu inzulínovej rezistencie. Dalo by sa povedať, že fruktóza je z tohto hľadiska bezpečnejšia ako sacharóza, má nižší glykemicky index, musí sa však metabolizovať v pečeni, kde sa premieňa z väčšej miery na glukózu, glykogén a laktát a malé množstvo mastných kyselín. V primeranom množstve je to v poriadku. Pokiaľ by sa však človek živil len ovocím, a to veľkým množstvom, môžeme sa dopracovať k steatóze pečene. Z toho vychádza jediné: všetkého s mierou. Sacharidy vo výžive majú významnú úlohu, napr. taký mozog využíva glukózu ako jediný zdroj energie.
Čo je cukor? Aký cukor je dobrý cukor? Sú všetky druhy cukru škodlivé?
Všeobecne sa používa názov cukor pre sacharózu. Sacharóza je disacharid, ktorý sa skladá z molekuly glukózy a fruktózy. Tak, ako som spomínala vyššie, za dobrý cukor môžeme považovať sacharidy s nízkym glykemickým indexom, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v zelenine, ovocí a v potravinách ako amarant, quinoa, pšeno, pohánka, krúpy, natural ryža, v orechoch, strukovinách a podobne. Všeobecne sa dá povedať, že sú to všetky potraviny, ktoré obsahujú dostatok vlákniny.
Prečo je cukor pridávaný takmer do každej potraviny?
Cukor, predovšetkým sacharózu a fruktózu, v súčasnosti používa potravinársky priemysel hlavne z dôvodu dostupnosti zdroja a ceny. Samozrejme, cukor je návykový, čo je ďalší dôvod využitia. Veľa z nás si nevie predstaviť život bez cukru. Ale v skutočnosti ani nemusí, stačí využívať tie správne sacharidy a v tomto prípade nenastáva žiadny problém. Ak raz človek vyskúša zmeniť stravovanie, postupne bude prichádzať aj na iné chute a po čase na sladké ani nepomyslí. Zároveň sa stane oveľa citlivejší a vnímavejší na potraviny ako také.
Je pravda, že nízkokalorické potraviny (light) obsahujú viac pridaného cukru ako napríklad plnotučné výrobky?
Áno, je to pravda. Nízkotučné výrobky neodporúčam ani jednému z mojich klientov. Funguje to na princípe: niečo uberieme, niečo musíme pridať, aby si výrobok zachoval nejakú chuť.
Do potravín sa pridávajú ako cukry, tak sladidlá. Treba uprednostňovať polo až plnotučné výrobky, určite ale s mierou. Tuk je dôležitá zložka stravy, napríklad pre vitamíny rozpustné v tukoch.
Myslíte si, že cukor je zodpovedný za niektoré ochorenia, ako napr. cukrovka, hyperaktivita (u detí), srdcovo-cievne ochorenia, ekzémy, zubné kazy a pod.?
Zodpovední sme zato predovšetkým my ľudia, práve tým, ako sa správame k svojmu telu, v horšom prípade k telu svojich detí. Radšej odbavíme dieťa „brumíkom“, akoby sme venovali par minút na prípravu kvalitnej desiaty. Znova opakujem. Ide o to, či využívame cukor my, alebo naopak, cukor ovláda nás.
Jednoduché a rýchle cukry spôsobujú výkyvy glykémii, veľký prijem cukrov spôsobuje obezitu, a tak ďalej. Všetko spolu súvisí. Pokiaľ dieťa dostane sacharidovú bombu, samozrejme, že energia neúmerne stúpa a dieťa musí energiu vybiť, a to rôznymi spôsobmi.
Má cukor vplyv aj na imunitu?
Vplyv cukru na imunitu je tiež dvojsečná záležitosť. Ak prijímam zložené cukry v zelenine, je jasné, že moju imunitu to bude podporovať. Naopak, ak sa budem dopovať sladkým, budem podporovať kvasné procesy v tele, ktoré sú často príčinou opakujúcich sa zápalov.
Čo si myslíte o mojom experimente? Myslíte si, že je pre telo nebezpečné vylúčiť cukor?
Ak sa bavíme o vylúčení jednoduchých a rýchlych cukrov, je určite bezpečný. Ak by sme sa bavili o úplnom vylúčení cukrov všeobecne, to by už bezpečné nebolo. Tak, ako bielkoviny a tuky, aj sacharidy patria k základným živinám potrebným pre organizmus jedinca. Pokiaľ sa naučíme počúvať svoje telo a poskytneme mu všetko, čo potrebuje, môžeme očakávať len pozitívny výsledok.
Ak by ste mali akékoľvek otázky, určite navštívte Svet zdravia v Banskej Bystrici na Námestí SNP 16. Budú sa vám venovať odborníci na výživu a zdravie, ktorí odpovedia na všetky vaše otázky a poradia vám s prípadnými zdravotnými problémami.
Nahlásiť chybu v článku