Či už cestujete lietadlom často alebo len raz do roka, pravdepodobne viete, že jedlo, ktoré je na palube ponúkané, nie je práve to najchutnejšie, aké ste kedy mohli jesť. Niet sa ani čomu čudovať. Vo výške niekoľko kilometrov nad Zemou je asi veľmi nepravdepodobné, že vám niekto bude servírovať menu z päťhviezdičkového hotela.
Mnohí ľudia, ktorí cestujú lietadlom sa boja, čo si objednať, aby nedostali niečo, čo nechutí práve najlepšie. Nedávny kulinársky kurz však zistil, že existujú dve univerzálne jedlá, ktoré sa podávajú vo väčšine lietadiel a chutia celkom dobre.
Podľa Fritza Grossa, riaditeľa kulinárskej spoločnosti LSG Sky Chefs Asia Pacific, sú univerzálnymi jedlami ryža a guláš. Pri guláši je veľmi jednoduché znova ho ohriať či mäso trochu podusiť a výsledné jedlo bude chutiť stále rovnako. Takisto je na tom aj ryža, ktorá si zanechá tú istú chuť a konzistenciu aj vo vzduchu.
Cestoviny nie sú veľmi dobrou voľbou, pretože musia byť uvarené už skôr a mnohokrát sú buď prevarené alebo trochu tvrdšie. Je veľmi ťažké nájsť zlatú strednú cestu, pre dobre uvarené cestoviny na palube lietadla.
Vo svojej funkcii Gross dohliada na produkciu jedál pre letecké spoločnosti ako napríklad British Airways, United Airlines či DragonAir. Denne sa vyrobí viac ako 30 000 jedál. Aby sa zabezpečilo, že je jedlo bezpečné, mnohé letecké spoločnosti odmietajú ponúkať na palube napríklad steak, ryby alebo kurčatá, ktoré sú varené len na určitej teplote.
Gross takisto dodal, že moderné spôsoby varenia musia ostať na Zemi, pretože bezpečnosť na lietadle je dôležitejšia a mnohokrát je aj menej chutnejšia. Pri objednávaní nápojov by ste sa mali vyhnúť teplým nápojom, pretože nádrže na vodu sú len zriedkavo čistené.
Ak chcete byť na palube lietadla úplne v bezpečí a neletíte príliš dlho, radšej sa vyhnite úplne všetkým jedlám, ktoré sa v lietadle ponúkajú. Mnohokrát je jedenie počas letu nekomfortné najmä kvôli turbulenciám.
independent.co.uk
Nahlásiť chybu v článku