Foto: TASR - Jaroslav Novák

Terasy sú otvorené, pokiaľ nič nekonzumujete, horné dýchacie cesty musia ostať prekryté.

Od pondelka (26. 4.) sa otvorili vonkajšie terasy a teda exteriérové priestory reštaurácií a kaviarní. Za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo sa týka červených a ružových okresov, oddnes na vstup na terasu nepotrebujete negatívny test. Ten je však stále potrebný v bordových okresoch, nesmie byť starší ako 7 dní. Na terasách musia mať ľudia povinné prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom. Tie si možno dať dole len na čas, nevyhnutný na konzumáciu. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.

Foto: TASR – Milan Kapusta

Prísne hygienické opatrenia

V exteriérovej časti prevádzky je konzumácia povolená len posediačky, pričom medzi stolmi musia byť rozstupy minimálne dva metre. Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál. Obsluha tiež musí zákazníkom k jedlu priniesť príbor zabalený do papierovej servítky, keďže podľa vyhlášky nesmie byť pre zákazníkov voľne dostupný na stoloch.

Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať. Rovnako je potrebné vydezinfikovať stôl, stoličku aj jedálny lístok po každom zákazníkovi. Stanovujú sa tiež podmienky pre umývanie riadu. Pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím dezinfekčný prostriedok. Hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková zároveň pripomína, že naďalej platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri.

Na terase s personálom by nemali ľudia chodiť osobne k pokladnici

Ak ide o prevádzku s obsluhou na terase a personál neurčí inak, je vhodné sa nechať obslúžiť a nechodiť osobne k výčapu či pokladnici. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva. „Na terasu vstúpte s nasadeným rúškom alebo respirátorom, vydezinfikujte si ruky a takto sa usádzajte k stolu,“ spresnila Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. Zdôraznila, že je potrebné si vyberať miesto na sedenie tak, aby bol zákazník od iných hostí vzdialený aspoň dva metre.

„Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti, a vznikali tak konfliktné situácie. V súčasnej situácii však odporúčame, aby ste preferovali spoločnosť ľudí, s ktorými žijete v jednej domácnosti alebo s nimi zvyknete tráviť čas v rámci kolektívu,“ dodala Račková. Pripomenula, že vírus môže mať inkubačný čas až 14 dní.

ÚVZ preto odporúča medzi stretnutiami s rozličnými skupinami ľudí dodržiavať dostatočne dlhý časový odstup. „Aby ste nechtiac nezaniesli vírus do viacerých, inak nesúvisiacich kolektívov,“ vysvetlila Račková.

Uložiť článok

Najnovšie články