zdroj: Davaj het, interez.sk

Davaj het svojím menu písaným v miestom nárečí oslavuje svoj kraj, ale aj recepty starých mám.

Banskobystrickým uliciam pribudol nový streetfood, ktorého jedinečný koncept kombinuje tradičné recepty s modernými, svetovú kuchyňu so slovenskou. Svoju autentickú identitu postavil na lokálnosti. Nebojí sa variť domáce jedlá a nehanbí sa ich ponúkať v lokálnom nárečí. A aj keď varia ako doma v kuchyni, svoje jedlá chcú dostať ľuďom do ulíc a chcú im ukázať, že aj streetfood môže byť kvalitný.

Článok pokračuje pod videom ↓

Koncept: Fastfood po domácky
Lokalita: Banská Bystrica, Na Troskách 25
Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa 9.00 – 21.00 hod.
Raňajkové menu: pondelok – piatok od 7:00

To, že nový gastro podnik stavil na lokálnosť, je cítiť aj v jeho názve Davaj het. „Vnímali sme po celom Slovensku poameričtené názvy, my sme sa chceli odlíšiť. Názov má zároveň evokovať, že jedlo si môžete vziať so sebou,” hovorí Marek Weiss, spoluzakladateľ prevádzky Davaj Het, ktorého ku gastru priviedlo osemročné bádanie po hamburgeroch na slovenskej, ale aj zahraničnej scéne.

Marek Weiss, spoluzakladateľ Dava het
Marek Weiss, spoluzakladateľ Dava het, foto: interez.sk

Dlhé roky sme vnímali streedfood ako nezdravú, nekvalitnú a lacnú formu reštaurácie. Poniektorí ho za reštauráciu ani nevnímali a tak sa k tomu aj stavali. Posledné roky sa však gastro scéna mení aj u nás doma a ukazuje sa, že aj streedfood, alebo jedlo označované ako yankfood, môže byť zdravé a kvalitné.

Ľudia sa stále viac zaujímajú o kvalitu svojho jedla a vedia ju oceniť, ” z jeho slov je zjavné, že má jasno v tom, že fastfood môže byť zdravší ako niektorá bežná reštaurácia. „Je to čerstvá žemľa pečená za posledných 24 hodín, čerstvé mäso hodené na gril vtedy, keď si ho objednáte, nestojí v mrazničke, potraviny sa tu rýchlo obmieňajú, nečakajú 3-4 dni na to, kým si ich niekto objedná.”

Davaj het menu,
Davaj het menu, Foto: interez.sk

Tento útulný podnik varí v štýlových priestoroch lodného kontajneru prispôsobeného tak, aby si v ňom mohli pripravovať všetko jedlo sami, bez využívania polotovarov. Na trhu sú len veľmi krátko, a to dva a pol mesiaca, no úspešne sa im podarilo vyplniť chýbajúcu dieru na trhu. Ponúkajú kvalitné a čerstvé potraviny pripravené domáckym a rýchlym spôsobom.

Cesto na langoše je od mojej mamy, na ktorých som vyrastal celé detstvo. Vedel som, že práve takéto chcem. Prišiel som za ňou, nech mi ukáže, ako presne ich pripravuje, potom som ich naučil robiť chalanov v kuchyni.”

Langoš podľa rodinného receptu
Langoš podľa rodinného receptu, foto: facebook.com/Davaj het

Jedálniček je zostavený tak, aby boli vyvážené mäsové jedlá s vegetariánskymi, ťažšie vyprážané jedlá s ľahkými zeleninovými šalátmi, slané jedlá so sladkými. Dokonca sa tu cestou do práce alebo do školy môžete zastaviť na rýchle raňajky alebo na obed po teplú polievku.

Menu je postavené na jednoducho roztriedenej ponuke jedál – Frištik (niečo rýchle), Volačo Lahkô pod zub (šaláty), Klasiky na šmalci (vyprážané jedlá), polievky a langoše a Bystrichie fajnotke (hamburgery a Hot Dog).

Jazykové okienko v Davaj het
Jazykové okienko v Davaj het, foto: interez.sk

Nie je teda problém vyskladať si ‚obedové menu‘ s polievkou alebo niečo malé pod zub s miestnym remeselným pivom k tomu. Na výber máte nefiltrovaného a nepasterizovaného Urpinera alebo remeselnú vrchne kvasenú IPU – Huncúta.

Pre náročného slovenského zákazníka je dôležitým faktorom krajina pôvodu mäsa, ktoré sa nachádza na ich tanieri „Hovädzie mäso pochádza zo slovenského býka. Takisto klobáska v hot dogu a slaninka je od slovenského mäsiara.” Pre niekoho môže byť rovnako dôležitým faktorom aj ekologický prístup prevádzky, obzvlášť, ak ide o koncept streetfoodu, pri ktorom sa vyprodukuje väčšie množstvo odpadu. V tomto prípade môže byť zákazník o niečo spokojnejší, pretože jedlo ktoré mu tu zabalia, dostane do nádob z biodegradovateľných materiálov.

Prevádzka Davaj het
Prevádzka Davaj het,foto: facebook.com/Davaj het

Robiť veci kvalitne a ekologicky udržateľne ale niečo stojí a je potrebné priplatiť nejaké to euro navyše, ale nie zbytočne. „Niektorí ľudia nevnímajú streetfood ako reštauráciu. Niekedy pre to nie sú ochotní zaplatiť viac.” Ale napriek tomu tu dostanete tresku najlepšej dostupnej kvality, za ktorú by ste v klasickej reštaurácii zaplatili 13 €, v Davaj het ju dostanete ako Fish and Chips za 6,49€.

Zdá sa, že Davaj het sa zatiaľ úspešne podarilo nakombinovať jedinečnú identinu, lokálnoť, kvalitu surovín a ekologický prístup na jeden ‚tanier‘. Je to koncept, ktorý potrebujú ulice vo viacerých mestách. Davaj het sme navštívili aj my, redakcia interez.sk. A takto nám chutilo.


Davaj het sme navštívili aj my. Takto nám chutilo

Rybka v kabáte (Fish and Chips)

Rybka v kabáte
Rybka v kabáte, foto: interez.sk
  • Cena: 6,49€

Hoci je to jedlo, ktoré si nezvyknem objednávať, na odporúčanie podniku som ho vyskúšala. A spravila som dobre. Ak sa niekomu zdá, že vyprážaná ryba nemá na chuti čo ponúknuť, tak táto s dokonalou chrumkavosťou vonku a jemnou mäsitosťou vo vnútri, spolu s výraznou domácou cibuľovou tatárskou omáčkou, ladia tak ako dokonale zosynchronizovaný koncert. A na anglickú hráškovú omáčku si ani nespomeniete!

Čípoš hamburger

Čípoš hamburger
Čípoš hamburger, foto: interez.sk
  • Cena: 6,30€ + 1,50 menu (s hranolkami)

Nechce byť americký. Je domácky.

Na prvý pohľad patrí k tým vyšším, nadýchaným, no bez väčšieho boja sa dá zvládnuť uchopením do oboch rúk a odhrýzania. Už pri prvom zahryznutí sa cez mäkkú žemľu prediera výrazná chuť hovädzieho mäsa, ktoré tvorí základ drsnejšieho hamburgeru. Jemnú sladkosť a lahodnosť mu dáva slaninový džem (tajomstvo šéfkuchára) s jemne údeným pozadím a vrstvou chedaru.

V tomto prípade nie je „zbytočne“ prepchatý zeleninou a vôbec mu nechýba, čo dáva možnosť vyniknúť kyslej uhorke. Aj keď kyslú uhorku v burgri nemusím, tu mi vôbec neprekážala, ale chutila. Možno práve preto, že sa nebila s chuťou inej zeleniny. Jediné, čo by som ja osobne privítala by bola o niečo vláčnejšia žemľa, ktorá by menej bojovala o pozornosť chuťových pohárikov na úkor mäsa.

K obom jedlám môžete dostať hranolky. Tie sú viac mäkšie domáce ako moje obľúbené chrumkavé belgické.

Tekvicová polievka

Tekvicová polievka
Tekvicová polievka, foto: interez.sk
  • Cena: 1,89€

Poteší vás hustý krém so sladkastou chuťou tekvice, do ktorej sa nebojí vstupovať jemné kokosové mlieko. Mám rada, keď sa kokosová chuť neskrýva. Čo robí polievku výnimočnou je jej príloha – dochrumkava opečený domáci chlebík na spôsob hrianky. Ak vaša stará mama pečie domáci chlieb, tak presne takýto dostanete k tejto polievke.

Viac informácií sa môžete dozvedieť na webe Davaj het
Poznáte podobný koncept, ktorý to robí kvalitne a poctivo? Ak áno, napíšte mi na [email protected]
Uložiť článok

Najnovšie články